2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A munkaerõhiány eltörli a szemét fõnököketForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-27 17:49:59
Címkék: Bihari hírek
A cégek részérõl szélsõséges reakciókat szült a fizikai- és betanított munkaerõ hiánya: gyakorlatilag minden módszerrel próbálkoznak munkásokat szerezni, csupán az nem jutott még eszükbe, hogy emberi módon bánjanak dolgozóikkal – írja a Napi.hu

A lap szerint egyes cégek ad hoc béremelésekkel és toborzó hadjárattal igyekeznek vadászni alapvetõen bárkit, de fõként a konkurenseiknél dolgozó munkásokat; más vállalatok viszont erõbõl reagálnak, s gyakorta túldolgoztatják az alkalmazottaikat; azt viszont eddig csak kevés termelõvállalatnál ismerték fel, hogy a bizalmas munkahelyi légkör, az "emberi" bánásmód ugyanolyan sokat számít a dolgozók megszerzésében és megtartásában.

 

Ettõl függetlenül a béremelés erõs: a Napi.hu egy olyan targoncás példáját hozta fel, akinek hetven százalékkal nõtt a fizetése, miután hétszer váltott munkahelyet, ugyanazon ipari parkon belül. Pest megyében pedig egy multi 30-40 százalékos béremeléssel tudta megállítani emberei elszivárgását.

Ez annak a fényében nem is meglepõ, hogy munkaerõ-közvetítõk becslése szerint ma tízezres munkaerõhiány van a gyártásban és a feldolgozóiparban, ahol egyébként közel 670 ezren dolgoznak ma Magyarországon.

 

Elviselhetetlen fõnökök

Viszont a munkaerõhiány hajtotta béremelés csak a történet egyik oldala. A lapnak nyilatkozó szakértõk szerint ugyanis a vállalatok nehezen értik meg, hogy a dolgozókat nem lehet félvállról venni, ahogyan korábban, mert manapság a "nem tetszik, akkor el lehet menni innét" hozzáállás a profitot veszélyezteti.

A munkaerõhiány viszont már kezdi áttörni a cégek "fájdalomküszöbét", és most kezdenek rájönni a HR-esek, hogy talán normálisan kellene bánni az emberekkel. Ahol stratégiailag kezelik a kérdés, ott pedig a tapasztalatok szerint a dolgozókat szerény fizetés mellett is meg tudják tartani.

Mindazonáltal a Napi cikke szerint a jelenség annak a lenyomata, hogy súlyos bajok vannak a magyar cégeknél vezetõi szinten.
- a fõnökök pedig egyre kevésbé tudják a régen jól bevált nyers fegyelmezõeszközöket hatékonyan alkalmazni;
- most kezd látszani, hogy sok cégnél súlyos bajok vannak vezetõi szinten;
- ennek az oka, hogy jellemzõen nem fordítottak energiát a vezetõképzésre, ami egyébként nincs is jelen a magyar felsõoktatásban;
- középszinten igen elterjedt, hogy a dolgozókkal "embertelen" módon bánnak, durván, alpárian beszélnek és egyes helyeken a fizikailag bántalmazzák õket;
- általában egy társaság minél távolabb helyezkedik el az értékteremtési lánc csúcsgyártójától, annál rosszabb nála a munkahelyi légkör;
- sok helyütt egész egyszerûen kényszerítik az alkalmazottakat a túlmunkára.

A jó hír, hogy ha a munkaerõhiány nem csökken, akkor egy idõ után ezek a dolgok a múlté lehetnek Magyarországon, még ha kár is, hogy a változás ilyen körülmények mellett megy csak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!