2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A bankkártya idén elõször legyõzi a készpénztForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-27 17:57:06
Címkék: Bihari hírek
2016 lesz az elsõ olyan év, amikor a vásárlók többet költenek bankkártyával, mint készpénzzel, derült ki egy piackutató cég felmérésébõl.

Egy évtizede még körülbelül kétszer annyit fizettek az emberek készpénzzel, mint bankkártyákkal, azonban évrõl-évre nõtt a kártyás tranzakciók aránya. Az Euromonitor International felmérése szerint pedig az idén már többet fognak költeni bankkártyával, mint készpénzzel.

 

Elõz a bankkártya

A piackutató cég becslése szerint idén a fogyasztók világszerte 23 179 milliárd dollárt fognak elkölteni bankkártya használatával, míg készpénzben 22 629 milliárd dollárnyi fog gazdát cserélni.

A bankkártyás fizetések 6,6 százalékkal, míg a mobiltelefonnal végrehajtott fizetések 23 százalékkal fognak növekedni éves szinten 2016 és 2021 között, írja blogjában a piackutató cég. Ezzel szemben a készpénzes fizetések éves növekedése jelentõsen lassulni fog, ugyanakkor a növekedés ennél a fizetési módnál is megmarad és a piackutató szerint átlagosan 1,3 százalékos lesz.

 

Magyarországon a PayPass hódít

 

Egy felmérés szerint idén is folytatódott az érintéses bankkártyák térhódítása a magyar fogyasztók között, de még mindig sokan tartanak ettõl a fizetési módtól, a legtöbb esetben megalapozatlan félelmek és tévhitek miatt.

A cég egyik vezetõ elemzõje, Kendrick Sands szerint ez egy ”nagy gyõzelem a kártyás- és elektronikus fizetési eszközöknek”.
Szerinte a fizetési szokások elmozdulását legjobban a mobilos fizetések térnyerése szemlélteti: csak 2015-rõl 2016-ra 53 százalékos növekedést ért el ez a szektor.

 

Még több kártya lesz

2016-ra a forgalomban lévõ bankkártyák egy év alatt 8,1 százalékkal nõttek világszerte, míg a hitelkártyák esetében 5,3 százalékos volt a növekedés. A felmérés szerint csak Kínában 5,4 milliárd bankkártya van, amelyekkel az összes fizetés 65 százalékát bonyolították. Kendrick Sands szerint 2021-ig évente 7,4 százalékkal nõhet a forgalomban lévõ bankkártyák száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!