2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Újabb százmilliárdokra pályázhatnak a gazdákForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-27 18:51:26
Címkék: Bihari hírek
Az õsszel újabb pályázati dömping várható a Vidékfejlesztési programban, az év végéig mintegy 200 milliárd forint keretre jelennek meg kiírások - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelõs államtitkára egy háttérbeszélgetésen.

Kis Miklós Zsolt emlékeztetett: a 2014-2020 közötti programban 1300 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebbõl 900 milliárd forintnyit már meghirdettek. Kis Miklós Zsolt az eddigi tapasztalatokról elmondta, a beérkezett pályázatok azt mutatják, jól mérték fel a pályázati területeket, hiszen a kiírások többségnél túljelentkezés van.

 

Újabb lehetõségek

Az õsszel várhatóan újabb 200 milliárd forintnyi pályázati lehetõség nyílik meg. Így többek között az agrár-környezetgazdálkodási programra 40 milliárd, a fiatal gazdáknak 38 milliárd, 12 milliárd a helyi termékek piacra juttatására jut majd. Kis Miklós Zsolt szólt arról is, hogy 26 milliárd forintnyi pályázati pénz jut a termelõi csoportoknak, valamint újabb 36 miliárd forint jut a diverzifikált termelésre is. Ez azt jelentil, hogy nem direkt mezõgazdasági programokat támogatnak, hanem például a földmûveléshez kapcsolódó turizmus fejlesztését.

 

Gyorsítanak

Az államtitkár egyebek közt példaként említette, hogy jelentõs túljelentkezés van a vidékfejlesztési pályázatokon az állattartó telepek korszerûsítésére, az élelmiszeripari, a borászati, a kertészeti területeken. Kis Miklós Zsolt kiemelte: a pályázatok értékelést felgyorsítják, létrejött az értékelõ rendszer, rendelkezésre áll az informatikai háttér, ezért érdemi elõrelépésre lehet számítani az elbírálásokban.

Az õszi pályázati kiírások közül az államtitkár kiemelte, hogy lehetõleg még szeptember 30-ig szeretnék megjelentetni az agrár környezetgazdálkodási kiírást 40 milliárd forint keretre. A kertészeti gépbeszerzésre 18 milliárd forint kerettel jelenik meg a felhívás, a pályázó árbevétele 75 százalékának a kertészethez kell kötõdnie, és szeretnének minél több kis és közepes családi gazdaságot elérni – mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!