2024. június 9. Vasárnap, Félix.
 
Gyógyír jöhet a nem teljesítõ vállalati hitelekreForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-07 12:58:45
Címkék: Bihari hírek
A Magyar Nemzeti Bank decemberig ajánlást ad ki a szabályozási hatáskörébe tartozó pénzintézeteknek arról, hogy miként lehet a legjobb módon peren kívüli eljárással, megegyezéses alapon átrendezni a vállalati szektor nem teljesítõ hitelkötelezettségeit - közölte csütörtökön Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD ismertetése szerint az ajánláscsomagot az MNB velük együttmûködésben, a Magyar Bankszövetséggel és a bankszektor képviselõivel konzultálva dolgozta ki. A tervezett ajánlás technikailag nem lesz kötelezõ erejû, de azt várják tõle, hogy komoly meggyõzõ erõvel bír majd a bankok számára, és fontos eszköze lesz a nem teljesítõ kinnlevõségek rendezésének.

Az ajánlás az EBRD szerint a lehetséges legszélesebb körû információcserére is ösztönzi majd a bankokat, és arra, hogy a végrehajtás leállításával adjanak idõt az átstrukturálásra az egyébként életképes üzleti vállalkozásoknak.

A bankszövetség további dokumentumminták kidolgozását ajánlotta fel annak érdekében, hogy rendszerszintû szabvány jöhessen létre, elõsegítve az átstrukturálási eljárások hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá tételét. Az EBRD elõzményként már a múlt hónapban bejelentette, hogy a közép- és kelet-európai bankrendszereket terhelõ, nem teljesítõ kinnlevõségek problémájának kezelésére új online információmegosztó szolgáltatást hozott létre.

Az NPL Initiative (NPL: non-performing loans, nem teljesítõ hitelek) nevû kezdeményezés célja, hogy a térségi bankok az információcsere mellett a nem teljesítõ követelések jelentette kockázatok kivédésének lehetséges módszereit is megoszthassák egymással. A szolgáltatás a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erõsítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés szélesebb keretrendszerébe illeszkedik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!