2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A britek hazaküldenék a migráns orvosokatForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-07 13:32:28
Címkék: Bihari hírek
A konzervatív brit kormány a héten napvilágot látott tervei szerint önellátóvá tenné az angliai egészségügyet munkavállalók terén - írja a Bloomberg. Ha sikerrel járnak, a kint praktizáló magyar orvosok munkájára néhány év múlva nem lesz szükség.

A tervek szerint nem azonnal, hanem fokozatosan, 10 éven belül küldenék haza az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi egészségügyi dolgozókat, akik rengetegen vannak nemzetközi összehasonlításban:
az ott praktizáló közel 88 ezer orvos negyede más országból érkezett.

Ezzel az aránnyal Anglia az elsõ az OECD-országok közt ebbõl a szempontból.

Nem az a helyzet, hogy helyben nem képeznek orvosokat, jelenleg évente hatezer orvos végez Nagy-Britanniában, csakhogy a fiatal brit orvosok jelentõs része emigrál, így a helyüket más országokból jövõkkel, például magyarokkal töltik fel. A hatezres számot a most bejelentett 100 millió fontos költségû program további 1500 fõvel növelné évente, és hogy ez ne legyen kárba veszett pénz, a magyarországi hallgatói szerzõdésekhez hasonlóan a képzésben részt vevõkkel aláíratnák, hogy amennyiben távoznak, vissza kell fizetniük a 220 ezer fontos taníttatási költségüket.

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter szerint a külföldi orvosok kiváltása helyiekkel azért érné meg hosszabb távon az államnak, mert jelenleg évente 3,3 milliárd fontot fizetnek ki szerzõdéses, zömében külföldi alkalmazottaknak az egészségügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!