2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Gyorsul a gazdaságForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-09 17:21:46
Címkék: Bihari hírek
A magyar gazdaság gyorsulni fog jövõre, de a növekedés így is elmarad majd a nemzetgazdasági miniszter által hangoztatott 3 százalékos céltól - derült ki a Kopint-Tárki Zrt. legfrissebb elõrejelzésébõl.

A prognózis szerint a magyar GDP az idén 2,2 százalékkal, míg jövõre 2,7 százalékkal bõvülhet, míg az államháztartás hiánya idén 2,0 százalék, jövõre 2,4 százalék lehet GDP-arányosan.

Az elemzés szerint az államadóssági ráta a tavalyi 74,7 százalékról idén év végére 74,5, míg jövõre 73,5 százalékra csökkenhet. A fogyasztás továbbra is látványosan bõvül: a fogyasztási kiadások dinamikája az év egészében meghaladhatja az 5 százalékot, a teljes magánfogyasztás pedig jó eséllyel 4,5 százalék feletti ütemben nõ.
Az ipar idei növekedése azonban gyengébb lesz a korábban vártnál: az idei 3,0 százalékos növekedési ütemhez is lefelé mutató kockázat társul, jövõre 5,0 százalékot vár a Kopint-Tárki az MTI híre szerint.
A beruházások idén a vártnál jobban fognak csökkenni: az új tervezési ciklushoz tartozó uniós források kifizetései vontatottan haladnak, az év végi beruházási hozadéka bizonytalan, így 10 százalékos visszaesésre számítanak az év egészében.
A mezõgazdaság teljesítményében viszont nem kizárt a kétszámjegyû növekedés idén.
Az építõipar visszaesésének üteme lassan mérséklõdik, azt az uniós forrásokból finanszírozott állami beruházások elmaradása okozta. Az építési engedélyek a lakásépítések élénkülését jelzik, ami még nem látható a kibocsátásban, idén az ágazat visszaesése 15 százalék körül lehet.

A foglalkoztatottak számának növekedésében a versenyszféra jelenti a fõ húzóerõt, de a szakképzett munkaerõ hiánya a gazdasági növekedést gátló tényezõvé válik - jelezte a vezérigazgató. A munkanélküliségi ráta idén 5,3, jövõre 5,0 százalék lesz. A bruttó keresetek 2016-ban 5,5, 2017-ben 5,2 százalékkal emelkedhetnek.

Az elemzés szerint 2016-ban 0,3 százalék lehet az éves infláció, 2017-ben pedig 1,7 százalékra gyorsulhat.

Nagy Katalin, a Kopint-Tárki vezetõ kutatója elmondta, idén a világgazdasági körülmények kedvezõtlenebbül alakultak a vártnál, globálisan 2018-tól jeleznek élénkülést, a fejlett országok lassulnak. Idén az Egyesült Államok jelentõs lassulása, Japán stagnálása, Kína 6 százalék körüli növekedése várható. Oroszország jövõre érhet el ismét pozitív növekedést, a recesszió idén folytatódik.

A mérsékelt növekedés mellett az infláció a fejlett országokban idén alacsony marad, de jövõre némi áremelkedésre számítanak. Kérdésesnek nevezte hogy a Brexit milyen folyamatokat indíthat el, ennek jövõre lehet hatása a világgazdasági növekedés alakulására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!