2024. június 9. Vasárnap, Félix.
 
Óriási bírságot kapott a Magyar Éremkibocsátó Kft.Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-11 20:26:50
Címkék: Bihari hírek
140 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Éremkibocsátó Kft.-t a fogyasztók ismételt megtévesztéséért.

A GVH döntése szerint a Magyar Éremkibocsátó Kft. tisztességtelen magatartást tanúsított, mert hamisan keltette a hivatalosság látszatát, és valótlanul állította reklámjaiban, hogy ingyenesen biztosítja az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmet
a magyarországi lakosoknak.

 

Elhallgatta továbbá azt, hogy több termék rendelése esetén termékenként számítja fel a csomagolási és a postázási költségeket. A jogsértésekért 140 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra a GVH.

A GVH a bírság kiszabásakor azt is figyelembe vette, hogy a Magyar Éremkibocsátó Kft. – ismétlõdõ jogsértése miatt – visszaesõ, így a bírság összegét a korábbi jogsértés súlyosságával arányosan növelte.

 

Fellebbeznek

A Magyar Éremkibocsátó Kft. megalapozatlannak tartja a GVH elmarasztaló határozatát és azzal szemben fellebbez. A versenyhivatal által kifogásolt tévé-reklámfilmmel kapcsolatban az Önszabályozó Reklám Testület etikai bizottsága egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy az a hatályos jogszabályok rendelkezéseit és a magyar reklámetikai kódex elõírásait nem sérti.

Közlésük szerint a társaságnak az 1956-os emlékérem kibocsátásából nem származott haszna, az érméket ingyenesen biztosította a megrendelõknek.

A reklámfilmben és valamennyi marketinganyagon feltüntették, hogy maga az érem ingyenes, az 1490 forintos csomagolási és postaköltséget kellett megtéríteni. Mivel a versenyhivatal elõzetes álláspontjából látható volt, hogy a GVH a csomagolási költség továbbhárítását indokolatlannak tartotta, ezért azt a vállalkozás csaknem 30 ezer ügyfélnek visszafizette - jelezték.

A több termék egyszerre történõ megrendelése esetén fennálló, rendszerhibából adódó többszörösen felszámított csomagolási és postaköltséget az érintett fogyasztóknak szintén visszatérítette a cég - áll a társaság válaszában.

Közölték azt is, hogy a versenyhivatal által 2014 áprilisában kiszabott 100 millió forintos bírság felülvizsgálata jelenleg a Kúria elõtt van, ezzel együtt a társaság az abban kért változtatásokat maradéktalanul végrehajtotta, amelyet a 2015 decemberében lezárult utóvizsgálat során a GVH is elismert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!