2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Kínai óriásfarmmal szívatnák meg az EU-tForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-13 12:15:09
Címkék: Bihari hírek
Két éve vív gazdasági háborút Oroszország az Európai Unió ellen, és egyelõre nem úgy fest, hogy túlságosan megsínylené a 2014 augusztusában bevezetett élelmiszer-embargót. A harcban rögtön akadtak hûséges és élelmes segítõi is, Kína például a közelmúltban határozta el, hogy létrehozza a világ legnagyobb tehenészetét szûkölködõ szomszédja ellátására. A 100 ezresre tervezett állatállomány kiszolgálását egy óriásfarmon végzik majd - derül ki az Agrárszektor cikkébõl.

Oroszország és az EU az ukrán válság révén kerültek szembe egymással: a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, valamint hal- és húsfélék beviteli tilalma legalább 2017 végéig marad érvényben. Vlagyimir Putyin Kína személyében értékes partnerre talált a helyzet megoldásában, ugyanis egy orosz és kínai befektetõkbõl álló társáság 2015 nyarán nekilátott a világ legnagyobb tehenészetének megépítésébe.

Egy 160 millió dolláros beruházás révén 100 ezer szarvasmarhát befogadni képes megafarm jön létre Mudancsiang város közelében, a takarmány elõállítását pedig 115 ezer hektárnyi földterületen végzik majd (elsõsorban Oroszországban), amit további 200 ezer hektárral egészítenek ki, ha gõzerõvel beindul a termelés. Az orosz és kínai befektetõkbõl álló társaság a következõ ötven évben még legalább 450 millió dollárt szeretne a projektre fordítani. A kezelésükben álló földterület nagysága bizonyos források szerint már most eléri a 9 millió hektárt.

Az épülõfélben lévõ óriásfarm évente 800 millió liter tej elõállítására lesz képes (ez a magyarországi termelés nagyjából felével megegyezõ), amibõl például 100 ezer tonna sajt készíthetõ, vagyis idõvel valóban szükségtelenné válhat az uniós export Oroszországba.

Az Agrárszektor szerin az ambiciózus projekt elsõ része 2018-ban zárul, és ha kedvezõek lesznek a tapasztalatok, a kínaiak az eddigiekhez hasonló intenzitással folytatják majd a fejlesztést. Nem elhanyagolható ugyanakkor a tervek környezeti hatása sem, egy új tanulmány szerint ugyanis már egy 2500-as állományú tehenészet is olyan mértékû szennyezést produkál évente, mint egy 400 ezres nagyváros. 100 ezer szarvasmarha tehát olyan nyomot fog majd hagyni környezetén, mint egy 16 milliós metropolisz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!