2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Nem akarnak 60 éves korig dolgozni a fiatalokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-13 21:01:06
Címkék: Bihari hírek
A mai fiatalok szüleiknél 10 évvel korábban kezdik el az öngondoskodást – derül ki a az NRC Marketingkutató és Tanácsadó kutatásából, amelyet a cég a Groupama Biztosító megbízásából készített.

A 18-59 éves lakosság körében, ezer ember megkérdezésével készült országos, reprezentatív felmérés szerint a legfiatalabb felnõttek csak a 30. életévük környékén tervezik a házasságkötést és elsõ gyermekük megszületését, míg az elõzõ generációnál ez jóval korábban, 20-as éveik elején történt meg.

 

Beindult az öngondoskodás

Fordított a helyzet a pénzügyi takarékoskodással: a 18-29 évesek 8-10 évvel korábban kezdenek el pénzügyi tartalékot képezni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik tették.

Halasi Melinda, a Groupama Biztosító fõosztályvezetõje elmondta: az idõsebb korosztálynak még nem volt feltétlenül szüksége elõrelátó takarékoskodásra, ma viszont minden 8. ember már relatíve fiatalon tudatosan készül az idõskorra.

 

A kutatásban résztvevõk azt is elmondták, hogy nyugdíjba már 58 évesen el szeretnének menni. A szakemberek szerint a nyugdíjas évekre csupán a lakosság negyede tesz félre.


Már az MNB is aggódik

Egy nyáron megjelent MNB tanulmány szerint 2030-as évek közepéig a nyugdíjrendszer bevételei fedezik a kiadásokat – a jelenlegi szabályok és járulékszint mellett tehát a nyugdíjkiadások finanszírozása ezen idõpontig a nyugdíjrendszeren belülrõl biztosítva van.

Hosszabb idõtávon azonban a nyugdíjrendszer egyenlege – elsõsorban a kedvezõtlen demográfiai folyamatok miatt –, a meghozott intézkedések ellenére is, egyre nagyobb hiányt mutat majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!