2024. június 9. Vasárnap, Félix.
 
"Közeli halállal fenyegetõ állapot" esetén vasárnap is lehetne házasodniForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-15 13:08:42
Címkék: Bihari hírek
Kivételes esetben lehet piros betûs ünnepeken is házasságot kötni, nem kell a biztosítóknak ügyfeleiket kötelezõen feljelenteni rossz autóik miatt, a végrehajtó azonnal nem vonhatja ki a forgalomból a lefoglalt autót – sok más módosítás mellett erre tesz javaslatot Lázár János az újabb bürokráciacsökkentõ törvényjavaslatban.

A salátatörvény mintegy 45 törvényt módosítana több mint száz ponton, írja a Napi.hu. A cél elvileg a bürokráciacsökkentés. Nem csak az eljárások egyszerûsítésérõl, a felesleges eljárások megszüntetésrõl rendelkezik, de néhány új szabályt is bevezet. A módosítások elsõ csokra az autósokat célozza: a kormány javaslata megszünteti a biztosítók bejelentési kötelezettségét, ha a kocsi közlekedésre alkalmatlannak tekinthetõ.
Nem lehet a jogsival trükközni

Az indoklásból kiderül, hogy az alig pár éve létezõ szabály nem hozta meg a várt eredményt, ettõl nem lett kevesebb roncsautó az utakon, viszont jóval több papír keletkezett a biztosítónál és a közlekedési hatóságoknál. A közúti közlekedésrõl szóló törvény módosítása nem épp a bürokrácia csökkentése irányába mutat: jelenleg az objektív felelõsség rendszerében kiszabott bírságokat elsõ fokon négy hónap alatt le kell zárni. Ez nem megy minden esetben, ezért a vétkesek a jövõben 5 hónapig várhatják a csekket.

A javaslatcsomag a jövõben kizárja annak lehetõségét, hogy a büntetõpontok magas száma miatt a jogosítvány visszavonásáról rendelkezõ határozat ellen fellebbezhessenek. Eddig ugyanis sokan éltek azzal a trükkel, hogy fellebbezéssel megakadályozták a jogosítvány bevonását, és mire az ügy másodfokon bíróságra került, elévültek a büntetõpontok, így akkor is mentesült a büntetés alól, ha az elsõfokú döntés meghozatalakor indokolt lett volna.

A bírósági végrehajtáskor a kialakult gyakorlat szerint a végrehajtók minden esetben kérik a foglalással egyidejûleg a gépjármû forgalomból kivonását is. A kormányjavaslat értelmében a jövõben erre csak a lefoglalást követõ 30. nap után lehetne sort keríteni. Ezzel a békés megegyezés elõsegítése lenne a cél. Az autótulajdonos és a végrehajtó megállapodása esetén a közlekedési igazgatási hatóság mentesül számos határozat meghozatala alól.
Lehet vasárnap is házasodni, könnyebb lesz a lakcímbejelentés

A törvénytervezet alapján 2017. július 1-jétõl a lakcímváltozást nem csak a területileg illetékes járási hivatalnál, hanem az országban bármely más járási hivatalnál is be lehet jelenteni.

A hatályos szabályozás szerint a legfeljebb 300 négyzetméteres lakóház engedély nélkül, egyszerû bejelentés alapján építhetõ, míg az átalakításhoz építési engedély kell. A módosítás az átalakításra is kiterjeszti az egyszerû bejelentés alapján végezhetõ építési tevékenységek körét, ezzel csökken az építésügyi eljárások száma, az építkezõk és az eljáró hatóságok adminisztratív terhe.

Módosulnak a közmûtörvények is, így a jövõben a közszolgáltatók (távhõ, villany, gáz, víz) mérõleolvasása egyidejûleg történik egyes lakossági felhasználóknál, így a fogyasztónak csak egy alkalommal kell rendelkezésre állnia olyan esetekben, amikor a leolvasásnál személyesen is jelen kell lenni.

A törvényjavaslat alapján munkaszüneti napokon "közeli halállal fenyegetõ állapot" esetén lehetne házasodni, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatra lépni. Alapesetben a munkaszüneti napokon jelenleg nem lehet házasodni, de a közeli halállal fenyegetõ állapot esetén a házasulók nyilatkozata a házasságkötés összes jogi feltételének igazolását pótolja, és a házasságot a bejelentés után nyomban meg lehet kötni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!