2024. május 28. Kedd, Emil, Csanád.
 
Még nõtt is a taxisok bevétele tavalyForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-15 13:42:22
Címkék: Bihari hírek
Nemcsak, hogy túlélték, de meg is erõsödtek a taxitársaságok az Uberrel vívott harcban az Opten céges adatokat összesítõ közleménye alapján.

Bár a piac továbbra is az egyéni vállalkozókról szól, 2015-ben 13 százalékos árbevétel növekedésrõl számoltak be a taxitársaságok, ezzel a piacon mûködõ cégek árbevétele megközelíttette a 10 milliárd forintot. Ez azt is jelenti, hogy a veszteséges évek után már második éve nyereséges a szektor. A cégek árbevétel arányos eredményessége ugyanakkor minimális, ami részben a piaci telítettsége, részben pedig az egyéni vállalkozók körüli szürkegazdaság miatt van.

Az online kassza 2017-es bevezetése valószínûleg komoly átrendezõdést okoz majd a piacon. A szürkegazdaság visszaszorulásával a nagyobb társaságok tovább erõsödnek, és összességében mindenki magasabb bevételekrõl és adókról fog beszámolni. Az online kassza viszont kellemetlenül fogja érinteni azokat az egyéni vállalkozókat és mikrovállalkozásokat, akik eddig csak ügyeskedéssel tudták kitermelni a költségeiket.

Az Opten szerint sok cég le fogja húzni a rolót, tehát megtisztul majd a piac, ami mind a taxisok, mind az utasok, mind az ország gazdasága szempontjából hasznos. A szektorban jelenleg mintegy 800 cég mûködik közel 2 000 alkalmazottal, de az ágazat gerincét a mintegy 6000 egyéni vállalkozó adja. Az online kasszarendszer bevezetésével az egyéni vállalkozók szerepe csökkenni fog, de drasztikus változások azért vélhetõen nem várhatóak.

Az Uber visszaszorulásának és a fehéredõ piacnak vélhetõen a nagy taxitársaságok lesznek a legnagyobb haszonélvezõi. 1-2 kivételtõl eltekintve a nagy cégek eredményesebb évet zártak 2015-ben, mint 2014-ben, és az Uber-sztoriból megerõsödve jöttek ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!