2024. május 28. Kedd, Emil, Csanád.
 
Kell-e fizetni a parkolásért, ha a szombat munkanap?Forrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-16 10:25:01
Címkék: Bihari hírek
A címben szereplõ kérdésre elég egyértelmûnek tûnik a válasz. Kivéve, ha az önkormányzat rosszul táblázza ki a fizetõparkolási övezet határát.

Rengeteg ismerõsöm, és én is többször megszívtam már, amikor megfeledkeztem róla, hogy a szombatra esõ munkanapokon fizetni kell a parkolásért. Ráfáznak a külföldiek, meg mindenki, akinek a munkahelyén lazábban veszik a hétvégi munkát, és ezért nem értesül a hivatalos munkarendrõl. Ilyenkor az ember dühöng, összeszorítja a fogát, aztán tudomásul veszi hogy ez a tájékozatlanság vámja, és kifizeti a pótdíjat.

Nem így olvasónk, Miklós, aki 2015. január 10-én, egy szombati munkanapon parkolt le a céges kocsival a II. kerületi Ady Endre utcában. Amikor megtalálta a szélvédõn a mikuláscsomagot, elsétált a táblához a közeli körforgalomnál.

A fizetõparkolási zóna határát jelzõ tábla alatti kiegészítõ tábla szerint
a parkolás hétfõtõl péntekig, 8.30-18.00 között díjköteles.

A tábla szerint Miklósnak szombaton nem kellett fizetnie a parkolásért.
Fotó: Karip Timi / Index

Miklós úgy döntött, hogy nem fizeti ki az ötezer forintos pótdíjat, és a márciusban érkezõ 15 ezer forintos felszólításra közölte, hogy megalapozatlannak tartja a követelést. A fõnökével megbeszélte, hogy mivel a cégé a kocsi, ha végül mégis fizetni kell, õ állja majd a költségeket.

A II. kerületi önkormányzat perre vitte a dolgot, a tárgyalás idén májusban volt. Miklósék egyebek mellett a parkolásra vonatkozó fõvárosi közgyûlési rendeletre (30/2010, 1§) hivatkoztak, mely szerint

a várakozási övezeteknél elhelyezett jelzõtábla alatti kiegészítõ táblán a díjfizetési kötelezettség mellett utalni kell a kötelezettség idõbeli hatályára és a megengedett maximális várakozási idõtartamra.

A bíróság úgy ítélte, hogy a díjfizetés szempontjából nem a kormányrendeletben szabályozott hivatalos munkarend, hanem a fizetõ övezet határán lévõ jelzés számít: az önkormányzat elveszítette a pert. A kerület fellebbezett, de csak a perköltséget szeretnék csökkenteni, így az ítélet érdemi része jogerõre emelkedett.

Miklós október elején körbefotózta a II. kerületet, és egy csomó helyen a régi kiegészítõ táblákat találta kint, majd írt az Indexnek, mivel
közelített a mai, szombati munkanap.

Miklósék a perben amúgy azzal is érveltek, hogy a fõváros parkolási rendelete szerint a "parkolásüzemeltetési rendszer" egyik feltétele, hogy az övezetet a kresz (17.§ (1) e/2) elõírásának megfelelõen jelöljék ki. A kresz szerint ha valahol csak díjfizetés ellenében lehet parkolni, ilyen táblát kell kitenni:


Márpedig a II. kerületben kitett táblákról nem derül ki egyértelmûen, hogy fizetni kell a parkolásért. A bíróság az ítéletben erre nem tért ki. Más fõvárosi kerületeket a klasszikus parkolóóra feltüntetése nem állított megoldhatatlan feladat elé:

A Ferenc krt. és a Tompa utca sarka a Ferencvárosban
Fotó: Karip Timi / Index

A második kerületi önkormányzat a táblákkal kapcsolatban az Index érdeklõdésére közölte:

Információi nem pontosak, jelenleg a II. kerületben található összes fizetõ övezetet jelzõ tábla alatti kiegészítõ táblán a „Munkanapokon” szó szerepel.

Amikor befutott az önkormányzat válasza, az Index fotósa épp a környék parkolótábláit tanulmányozta. Talált olyanokat, amiket átmatricáztak vagy kicseréltek, és már a "munkanap" felirat van rajtuk:

A Margit utca és a Mecset utca sarka
Fotó: Karip Timi / Index

És olyat is, például a címlapképen lévõt a Szemlõhegyi és a Rómer Flóris utca sarkánál, vagy pont azt, amelyik miatt az önkormányzat pert veszített, ahol a tábla szerint szombati munkanapokon továbbra sem kell fizetni a parkolásért:

Körforgalom az Ady Endre és a Szemlõhegyi utca sarkánál
Fotó: Karip Timi / Index

Az önkormányzat egyébként a tárgyaláson Miklós szerint azzal is érvelt, hogy ez a tábla nem a fizetõövezet szélén, hanem azon belül van, ezért nem számít, mi van ráírva. A bíróság erre sem volt vevõ.

Az ítélet jogerõssé válása óta a mai az elsõ szombati munkanap. Arra a kérdésünkre, hogy pótdíjfizetésre kötelezik-e a ma nem fizetõ autósokat,  önkormányzat azt válaszolta, hogy igen.

Minden munkanap.

Hogy a kerület szándékosan szívatja-e az embereket, miközben a bevételek a központi költségvetést gazdagítják, vagy csak megfeledkeztek jó pár tábláról, nem tudjuk. A II. kerületi önkormányzat egy másik parkolási ügyben sem kifejezetten polgárbarát hozzáállásáról korábban itt írtunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!