2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Cafeteriában is kaphatna egészségetForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-17 21:33:26
Címkék: Bihari hírek
Már nem csak a felsõ tízezer kiváltsága, hogy ha beteg, akkor magánorvoshoz fordul. A magyarok fele inkább fizetne egy diagnosztikai vizsgálatért, csak hamarabb kapjon idõpontot. A cégek adhatnának egészségbiztosítást béren kívüli juttatásként, mégis csak nagyon kevesen teszik.

Napi egy kávé ára: ennyibe, körülbelül 200-250 forintba kerülne egy egészségügyi biztosítás, amivel akár ingyen is hozzá lehet jutni magánegészségügyi ellátáshoz. A megkérdezettek fele, 48 százaléka hajlandó lenne áldozni erre, jelentõs részük (39 százalékuk) azonban még nem gondolkodott ezen. Pedig már havi néhány ezer forintért elérhetõ olyan egészségbiztosítás, amely fedezi az orvosi call center, a járóbeteg-ellátás és a diagnosztikai vizsgálatok díját is.

 

Ráadásul az egészségbiztosítást a cégek adó- és járulékmentes juttatásként (a cafeteria keretében is) adhatják alkalmazottaik számára.

A megkérdezettek alig 12 százalékának kínál a munkáltató egészségbiztosítást a cafeteria keretében. Jelentõs, 40 százalék azok aránya, akik számára nem kínál a cég egészségbiztosítást a cafeteria részeként, pedig, ha nyújtana ilyet, akkor választanák.


A netet böngészik

Háromból egy ember, ha egészségügyi gondja van, nem mindig tudja, kihez forduljon, milyen orvost érdemes felkeresnie. A megkérdezettek kevesebb mint a fele hívja az ügyeletet, a szakrendelõt vagy a háziorvost, ha bizonytalan, milyen ellátásra van szüksége.

A válaszolók 30 százaléka inkább az interneten keres rá panaszára, 18 százaléka a családjától vagy ismerõsétõl kér tanácsot, esetleg egy egészségügyi szakkönyvet lapoz fel (közel 4 százalék) – derül ki a Vienna Life Biztosító kutatásából.

 

Tízbõl ketten inkább el se mentek orvoshoz

Ezért is van szükség hazánkban a megbízható magánorvosokra és a betegútszervezésre, mivel minden ötödik emberrel (a válaszadók 19 százalékával) fordult már elõ olyan, hogy panaszával egyáltalán nem ment el orvoshoz, mert az állami rendszert nem tartotta megfelelõnek.

 

A megkérdezettek 44 százaléka ebben az esetben egy magánorvost keresett fel, és csupán a kutatásban részt vevõk 36 százaléka mondta azt, hogy még soha nem volt magánorvosnál.

 

A várakozás a legbosszantóbb

A magyar egészségügy egyik legfõbb problémája hosszú várakozási idõ. Ugyanakkor az is kiderült, hogy csak minden harmadik magyar tudna kifizetni egy diagnosztikai vizsgálatot (MR, CT, PET-CT) a magánegészségügyben.

A válaszadók 61 százaléka nem tudna hirtelen egy nagy összeget fizetni azért, hogy hónapok helyett akár napokon belül sorra kerüljön egy orvosnál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!