2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egészségesebbnek gondolja a diétás üdítõt? Nagyot téved!Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 18:51:47
Címkék: Bihari hírek
Sok millió ember iszik mesterséges édesítõvel készített üdítõt abban a reményben, hogy így nem visznek be a szervezükbe annyi kalóriát, mint a cukortartalmú italokkal. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a diétás szénsavas üdítõk ugyanúgy elhízáshoz vezethetnek, mint a hagyományosak.

A Purdue-i Egyetem ötéves tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a kalóriaszegény kóla és más üdítõ ugyanakkora valószínûséggel vezethet elhízáshoz, mint a hagyományos, cukorral készített üdítõk, írja a Daily Mail.

Ráadásul azoknál a diétás üdítõt fogyasztóknál, akik nem szednek fel pluszsúlyt, jelentõsen megnövekszik a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke kockázata. Még a kutatók is elismerték, hogy meglepték õket az eredmények.

 

A kutatók sem ilyen eredményre számítottak

Õszintén szólva azt gondoltam, hogy a diétás üdítõ kissé jobb az egészség szempontjából, mint a hagyományos – mondta Susan Swithers, az ideg- és a pszichológiai tudományok szakértõje, a cikk vezetõ szerzõje. A valóságban azonban ellentmondásos a hatása.

Az tagadhatatlan, hogy a mesterséges cukrok kevesebb kalóriát tartalmaznak. A kutatók tanulmánya azonban azt mutatta, hogy az igazi kalóriák bevitelének hamis ígérete megzavarja a szervezetet.

 

A hatás hasonló a kábítószeréhez

Amikor a rendszeresen diétás üdítõt fogyasztók valódi cukrot esznek, a szervezetük nem tudja, hogyan válaszoljon. Elegendõ üdítõivás után az édes ízû élelmiszerek nem indítják be a vércukrot szabályozó hormon (inzulin) természetes kiválasztását. A vércukorszint ezután csökken, ami éhséget okoz, és fokozza az édes ételek iránti vágyat.

Ezenkívül a diétás üdítõ kifárasztja az agy jutalomközpontját azzal, hogy folyamatosan sietteti a kielégülési vágyat. Az ismételt kábítószer-használathoz hasonlóan az agy végül hozzászokik ehhez a stimulációs szinthez, ami egyre több és több evéshez vezet azért, hogy az illetõ megkísérelje elérni ezt a kielégülési szintet.

 

A vélemény nem számít?

Az amerikai italtársaság (American Beverage Association) azzal próbálja hitelteleníteni a beszámolót, hogy megkérdõjelezi az érvényességét, mivel csak a Cell folyóirat véleményrovatában jelent meg.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítõk a leggyakrabban tanulmányozott és áttekintett élelmiszer-kiegészítõk közé tartoznak napjainkban – tette közzé álláspontját a társaság. Biztonságos és hatékony eszköznek tekinthetõk a súlycsökkentéshez és a súlyszabályozáshoz több tucat tudományos kutatás és szabályozó hatóság szerint bolygószerte.

 

Muslicás vizsgálatok

A társaság véleményének hitelét rontja, hogy nemrég ausztrál kutatók is az üdítõitalos vizsgálathoz hasonló következtetésre jutottak muslicákkal végzett vizsgálatukban. Azok a muslicák, amelyeket több mint öt napig mesterséges édesítõt tartalmazó táplálékkal etettek, 30 százalékkal több kalóriát fogyasztottak, mint azok, amelyek valódi cukorral édesített táplálékot kaptak.

Megvizsgáltuk, miért esznek többet a muslicák, amikor már elegendõ kalóriát vittek be, arra jutottunk, hogy ennek a mesterséges édesítõszernek a tartós fogyasztása megnöveli a tápértékkel bíró valódi cukor édes ízérzetét, ezért megnöveli az állatok késztetését a táplálkozásra – magyarázta a kutatást vezetõ Greg Neely.

 

A bélflóra is felborul

Egy másik kutatás szintén jóval kevésbé optimista, mint az italtársaság.

Jotham Suez (Weizmann Tudományos Intézet, Izrael) és munkatársai energiamentes édesítõszert (szacharint) adagoltak egerek étrendjébe, és azt tapasztalták, hogy az édesítõk jelentõsen megváltoztatták az állatok anyagcseréjét.
Az édesítõszereket fogyasztó egereknek jelentõsen megnõtt a vércukorszintjük a cukrot (glükózt) fogyasztó egerekhez képest. Ez igaz volt a normál és a magas zsírtartalmú (az elhízott emberek étrendjét szimuláló) diétán tartott egerekre egyaránt.

Mivel kiderült, hogy az étrend közvetlenül befolyásolja a bél mikrobiomjának (bakteriális közösségének) összetételét, a szerzõk megvizsgálták, vajon az anyagcsere-változások összefüggésbe hozhatók-e a bélbaktériumoknál megfigyelt változásokkal. A Nature-ben megjelent beszámolójuk szerint a válasz határozott igen volt.

 

Amikor antibiotikumokkal kiirtották az egerek bélflóráját, akkor az édesítõszert kapó egerek vércukorszintje sem emelkedett magasabbra (megszûnt a glükózintolerancia).

Ezután a kutatók olyan egerek belébe ültették át az édesítõszerekkel, illetve cukorral táplált egerek székletét, amelyek bele steril volt (nem tartalmazott bélbaktériumot). Ezeknél az egereknél ugyanaz a helyzet alakult ki, mint korábban: az édesítõszerrel táplált egerek vércukorszintje magasabb volt, mint a cukorral tápláltaké.

 

Emberi vizsgálatok

A továbbiakban a kutatók megvizsgálták mintegy 400 ember baktériumflóráját. Azt tapasztalták, hogy – az egerekéhez hasonlóan – jelentõsen eltér az édesítõszert és a cukrot fogyasztó emberek belének baktérium-összetétele. Ezenkívül az édesítõszer-fogyasztást összefüggésbe hozták egyes elhízással kapcsolatos betegségjelzõkkel, például az emelkedett éhomi vércukorszinttel, illetve a csökkent glükóztoleranciával.

Ezután a szerzõk erõteljes édesítõszer-diétára fogtak hét olyan önkéntest, akik korábban sosem fogyasztottak ilyen anyagokat. A résztvevõknek a megengedett maximális mennyiségû – 5 milligramm/testtömegkilogramm – szacharint kellett elfogyasztaniuk, ez mintegy 40 doboz diétás kóla édesítõszer-tartalmának felel meg. Négy résztvevõnek négy nap elteltével megemelkedett a vércukorszintje, és megváltozott a bélflórájuk, ami tükrözte az egereknél kapott eredményeket.

 

Sokan kételkednek az eredményekben

Azért azt ennél a kísérletnél sem szabad elhallgatni, hogy itt is sokan kételkednek az eredményben. A Nature szerkesztõi több szakember véleményét is kikérték a vizsgálatokkal kapcsolatban.
A bírálók hangsúlyozták, hogy az egereknél kapott eredmények nem vihetõk át egy az egyben emberekre, ezért nagyobb létszámú emberi vizsgálatokra van szükség, mielõtt kijelentenénk, hogy az energiamentes édesítõszerek valóban negatívan befolyásolják az emberi bélflórát és a cukoranyagcserét.

Stephen ORahilly, a Cambridge-i Egyetem professzora elmondta, hogy egy, gyerekeknél végzett, közelmúltbeli kettõs vak vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az édesítõvel ízesített szénsavas üdítõk fogyasztása esetén kisebb az elhízás kockázata, mint a cukros üdítõk esetén.

A professzor kiemelte, hogy a szerzõk 381 embernél összefüggést találtak az édesítõszeres üdítõk fogyasztása és a diabéteszre utaló jelek (markerek) között, holott egy jóval nagyobb, több mint 300 000 embert magában foglaló 2013-as vizsgálatnál semmilyen kapcsolatot nem mutattak ki az energiamentes édesítõket tartalmazó üdítõk fogyasztása és a diabétesz kialakulása között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!