2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A poloskák után itt az újabb rovarinvázióForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 18:59:12
Címkék: Bihari hírek
Ezrével árasztják el a lakásokat a harlekinkaticák.

Az utolsó poloskák még ott zömmögnek az ablakrésben, a muslicák még mindig tucatjával repkednek, gyümölcsöt és nedvességet keresve a konyhában, miközben újabb idegesítõ rovarinvázió kezdõdött: a harlekinkaticáké.

A harlekinkatica mindössze nyolc évvel ezelõtt jelent meg Magyarországon, és ma már elképesztõen elterjedt, lényegében gyakrabban találkozhatunk vele, mint az õshonos hétpettyes katicával. Hasonlóan ugyanis a zöld poloskához, ez is külföldrõl behurcolt faj, pár évtizeddel ezelõtt azért hozták be Európába, mert igen hatékonyan pusztítja el a levéltetveket.

 

Október-november táján azonban menedéket keres az áttelelésre, és ezrével lepik el a házakat-lakásokat. Volt kollégánk, Ágnes a Veszprém megyei Felsõörsön tapasztalt katicainváziót, ezrével lepték el a portájukat, a lakásban órákig kellett porszívózni õket.

A harlekinkaticák ellen a permetezés helyett amúgy is a porszívózást ajánlják a szakmai oldalak, majd azt javasolják, a porzsákba összegyûjtött állatokat égessük el. Ugyanis hiába pusztítják el nagy számban a levéltetveket, ha ez a táplálékuk elfogy, akkor a szõlõt zabálják meg, ráadásul a szõlõ közé keveredve még a bor ízét is elrontja.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!