2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szinte az egész utca lebetegedettForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-23 18:08:52
Címkék: Bihari hírek
Cserélik az öreg gázvezetéket a Dob utcában. Ez még önmagában nem okozna gondot az ellátásban, de legalább egy házban a lakók kisebbségének hibájából mégis határozatlan idõre kikapcsolta a szolgáltatást a Fõgáz. Több száz fázó ember próbálná kideríteni, meddig tart ez még, de a VII. kerületi önkormányzat és a Fõgáz nem tájékoztat, tehát most várnak, hõsugárzónál melegszenek, és a lavórban mosdanak.

Fázunk, és nem tudjuk, mikor lesz újra fûtés a házban.

Nem egy hátrányos helyzetû, közmû nélküli faluszéli telepen hallottuk minden lakótól a fenti mondatot péntek reggel, hanem a belváros közepén egy 42 lakásos társasházban. Az éppen gázvezeték-felújításon átesõ Dob utca 74.-es száma alatti házban kedd reggel kapcsolták ki a gázszolgáltatást, és egyelõre senki sem tudta megmondani az ott lakóknak, pontosan meddig kell kihúzniuk fûtés és meleg víz nélkül.

 

Egyvalaki elrontja, mindenkinek ugrik a fûtés

Igaz, a házbeliek nem vétlenek a dologban: a szolgáltatást azért kapcsolták le, mert az épület gázrendszere néhány figyelmetlen lakó miatt nem ment át a nyomáspróbán, amelyet az új fõvezetékre kapcsolódás elõtt a Fõgáz kötelezõen elvégez. A nyomáspróbához az összes lakásban el kell zárni a gázcsapot, és a bukáshoz az is elég az is, ha a több tucat lakásból egyben ez valamiért nem sikerül − mondjuk nem érik el a külföldön tartózkodó tulajt, vagy valaki szimplán elfelejti.

 

A Dob utca 74. lakói szerint esetükben három renitens lakó miatt nem jött össze elsõre a próba, a büntetés viszont más megoldás híján kollektív, aztán mindenki úgy fûti be a lakását, ahogy tudja. A péntek reggel otthon találtak nagyjából fele-fele arányban szidták gondatlan lakótársaikat és a hatóságokat a kialakult helyzetért. Segítség vagy információ eddig sehonnan sem érkezett, a vezetékcserét megrendelõ önkormányzat azzal hárította a megkeresést, hogy nem illetékesek az ügyben, az ügy gazdájaként megjelölt Fõgázos dolgozót pedig senki nem tudta még elérni.

Amit biztosan lehet tudni, hogy a második körös nyomáspróbáért már elõre utalással fizetnie kell a társasháznak, de hogy ez pontosan mekkora összeg lesz, azt egyelõre nem közölték sem a mi érdeklõdésünkre, sem a lakókkal. Ahogyan azt sem, mikor kerülhet sor a következõ alkalomra, a kikapcsoláskor a Fõgáz emberei csak annyit mondtak, nekik is megvan a munkarendjük, ezért legkorábban egy hét múlva lehet a visszatérésükre számítani. A lekapcsolás óta eltelt három nap, de kijelölt idõpont még mindig nincs.

 

A Dob utcában turnézik a nátha

Néhány lakó az utóbbi napokban kívülrõl szinte mániákusak tûnõ módon teleragasztgatta a lakások ajtóit, hogy biztosan mindenhol legyen elzárva a gázcsap a következõ nyomáspróbáig, ugyanis a közös képviselõ tájékoztatása szerint az elmúlt napokban egyre rosszabb a helyzet: a fázósabb lakók elkeseredetten nyitogatják a gázcsapot, hátha mégis lehet már fûteni, de ezzel csak annyit érnek el, hogy tovább szökik a nyomás a rendszerbõl. A képviselet legújabb ötlete, hogy mindenki fotózza le a saját gázóráját az elzárt csappal, és ragassza ki kívülrõl a bejárati ajtóra ezzel igazolva, hogy nem õ nyitogatja.

 

A lakók változatos módszerekkel tartják melegen a lakásukat és oldják meg a melegvizes szükségleteiket: a szerencsésebbeknek van beszerelve klíma, ami meleg levegõt is tud fújni, másoknak eleve volt otthon hõsugárzó vagy olajradiátor, ami borsos villanyszámla fejében, de legalább egy-két helyiséget bemelegít. A többiek kölcsönkértek elektromos fûtõtesteket barátoktól, de olyan lakóval is találkoztunk a lépcsõházban, aki mára már betervezte a hõsugárzó-vásárlást.

A fürdés már problémásabb, aki teheti, közelben lakó ismerõsökhöz jár át, akinek villanytûzhelye van, fazékban melegít vizet, a gáztûzhelyesek pedig merülõforralóval próbálkoznak. Mindenesetre akinek csak zuhanyzós a fürdõszobája, annak marad a lavórban pancsolás.

A párommal mind a ketten épp kezdtünk kilábalni a betegségbõl, amikor kikapcsolták a fûtést, estére már mind a ketten visszalázasodtunk. Egy olajradiátort tudtunk másnap kölcsönkérni, az legalább a hálószobát befûti - meséli az egyik második emeleti lakó, akit pont azért találtunk otthon, mert egészségi állapota miatt nem ment dolgozni. Betegségre többen is panaszkodtak, egy fiatal nõ például elmesélte, hogy a napokban esedékes mûtétjét kellett elhalasztania, mert kedd óta benáthásodott. Õ még a kutyájára is kabátot ad a lakáson belül, mert a fûtött szobán kívül kb. 15 fok van bent.

 

Egy másik lakó szerint már szinte az egész Dob utca lebetegedett.

 

Nem október végén kéne gázvezetéket cserélni

A Fõgáz és az Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató ugyan nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésünkre, de a 74-es szám lakói és a ház közös képviseletét ellátó cég illetékesei is egybehangzóan állították: az eset nem egyedi, a Dob utcában akár tucatnyi olyan ház is lehet, ahol a lakók véletlenül megszívatták egymást a gázcsapok nyitva hagyásával a mérés idején. Vagyis több száz ember maradhatott határozatlan idõre vezetékes gáz nélkül a fûtési szezonban. 

A Dob utcai tapasztalatok alapján indokoltnak tûnik a kérdés, hogy ha ilyen könnyen elõfordulhat, hogy elzárják a gázt egy házban, akkor miért nem nyáron, fûtési szezonon kívül intézik a felújítást. A területen dolgozó építõmunkások elmondása szerint a vezetéket mindenképp ki kell cserélni, mert negyven éves elmúlt, jövõre pedig be van ütemezve egy útfelújítás, addigra ennek meg kell lennie. Kerestük az építkezést elrendelõ önkormányzatot, hogy megtudjuk, miért pont a fûtési szezonra sikerült idõzíteni egy olyan munkát, ami potenciálisan több száz ember gázellátását veszélyezteti, de kérdéseinkre mostanáig nem kaptunk választ.

 

Hogy milyen gyakori a nyomáspróbák sikertelensége, arról hiteles információhoz nehéz jutni, a Fõgáz ugyanis szintén nem reagált megkeresésünkre. A lakók közti szóbeszédben az terjed, hogy az elsõ próbák 80-90 százalékban nem jönnek össze hasonló okokból, mint a Dob utca 74.-ben, az utcán jelenleg is folyó építkezés mûvezetõje viszont ennél alacsonyabb arányt jelölt meg. A Fõgáz alvállalkozójaként a vezetékeket cserélõ Közmû-Teszt Kft. mûvezetõje, Nagy András szerint maximum 20-30 százaléknyian lehetnek a próbán megbukó házak.

A Dob utca 74. egyik szerencsésebb lakója, aki légkondival egészen kellemes hõfokra fel tudta fûteni a lakást, attól tart: még ha sikerül is elintézni, hogy október végéig kijöjjenek mérni, mindenki elzárja a saját gázóráját, és visszakapcsolják a szolgáltatást, akkor sincs végleg letudva a probléma.

 

Azt mondták, az elsõ nyomáspróba csak ahhoz kell, hogy a mellékvezetékre visszakapcsolják a házat, ezután jön még novemberben egy másik, ami a fõvezetékhez kellene.

Ha akkor valaki megint elfelejti elzárni a csapot, akkor kezdõdik az egész elölrõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!