2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Elfoglaltak vagy betegnél voltak az orvosokForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-01 19:30:16
Két jászberényi háziorvos telefonja foglaltat jelzett, kettõ pedig betegnél volt, amikor a mentõk másfél hete hívni akarták egy tornaórán rosszul lévõ fiúhoz.

Ez derült ki a mentõszolgálat vizsgálatából. A helyi polgármester azt akarta kideríteni, hogy miért csak az ötödik háziorvos ment segíteni. A mentõknek egyébként nem lett volna dolguk a mentõegységeken túl a háziorvosokat is riasztani, de ilyenkor az a szokás, hogy mindenkinek próbálnak szólni, aki csak segíthet.

A testnevelõtanárok hívták a mentõket, 6 perc múlva már ott is voltak a tornaóra után összeesett kisfiúnál - még másfél hete. Az igazgatónõ örül, hogy ilyen gyorsan itt volt az elsõ kocsi, csak abban nem volt orvos.

„A mentõben nem volt orvos. Az igazgatóság úgy ítélte meg, hogy kell orvos, újra hívtuk a 104-et, ekkorra újabb mentõ érkezett és még jöttek a speciális mentõk, majd a helikopter” - mondta Nagyné Völgyi Hilda igazgató.

A jászberényi polgármestere azután kért vizsgálatot, hogy kiderült, a mentõk több háziorvost is a helyszínre hívtak segíteni, de csak az ötödik jött. A mentõszolgálatnál meghallgatták az irányítóközpont hívásait. Elõször a környékbeli mentõkocsikat riasztották, majd a budapesti gyermekmentõ szolgálatot és egy mentõhelikoptert. Ezután valóban megpróbáltak háziorvosokat elérni a közelben. Az elsõnél a nõvér vette fel a telefont, az orvos nem volt bent. A második és harmadik rendelõ foglalt volt, a negyedik orvos pedig betegnél volt. Az ötödik orvost érték el, aki azonnal rohant. A mentõk szóvivõje szerint, ilyenkor az a szokás, hogy abban a néhány percben mindenkinek szólnak, akinek csak lehet. Így ment oda a legelsõ kocsi is - orvos nélkül.

„Valóban a mentõirányító mindent megtett, ami kis esélyt is adott a gyereknek. Több mentõegységet hívott, és megpróbálta elérni a környékbeli háziorvosokat, hátha valaki oda tud szaladni. Sajnos sikertelenek voltak, de nem azért mert bárki megtagadta volna, hanem mert vagy egyszerûen foglalt volt, vagy más betegnél voltak” – mondta Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje.

Az orvosi jelentésben az áll, hogy a defibrillátor készülék nem jelezte a hirtelen szívmegállást. Ezt a boncolás is bebizonyította: a fiú agyvérzésben halt meg, méghozzá egy vele született betegség miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!