2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az Európai Központi Bank hazavágta a német kötvénypiacotForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-11-26 12:32:58
Címkék: Bihari hírek
Rekordmélységbe süllyedt a kétéves német államkötvények hozama, mert lehet, hogy az Európai Központi Bank (EKB) meghosszabbítja a jövő márciusáig meghirdetett kötvényvásárlási programját.

A Schatz néven ismert német állampapírok hozama mínusz 0,75 százalékra csökkent, miután kedden, hónapok óta először, mínusz 70 százalékra esett. Az ING bank elemzője szerint a hozamcsökkenés az okozza, hogy növekszik a fedezethiány, mivel a bankok, pénzpiaci alapok, biztosítók és más befektetők a repópiacon gyakran helyeznek el egymásnál fedezetként rövid lejáratú német államkötvényeket rövid távú finanszírozási ügyletek során.

Nem mindenki használhatja az EKB egynapos jegybanki betétét, így biztonságos helyet keresnek a pénzüknek - mutatott rá Benjamin Schroeder, az ING stratégája.

 

Az EKB tavaly márciusban indította el kötvényvásárlási programját. Az eredetileg másfél évre tervezett program futamidejét decemberben további minimum hat hónappal hosszabbította meg a kormányzótanács, a 60 milliárd eurós keretösszeget pedig idén áprilisi hatállyal emelte 80 milliárd euróra.

A program keretében már jóval több mint ezermilliárd eurót pumpált az euróövezeti jegybank a pénzügyi rendszerbe, ami azt eredményezte, hogy számos befektető a készpénz bőségével küzd.

A Schatz hozama végül elrugaszkodott napi mélypontjáról és 8 bázisponttal mínusz 0,68 százalékra emelkedett, miután az Európai Központi Bank jelezte, hogy igyekszik több kötvényt kölcsönadni, megakadályozandó az 5500 milliárd eurót mozgató repópiac befagyását. A kétéves német államkötvény holland megfelelőjének hozama mínusz 0,71 százalékról mínusz 0,66 százalékra, a franciáé pedig mínusz 0,62 százalékról mínusz 0,57 százalékra nőtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!