2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hosszú távon lassulhat a fejlett gazdaságok növekedési lendületeForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-02 22:02:02
Címkék: Bihari hírek
A Fitch nemzetközi hitelminősítő főközgazdásza, Brian Coulton a több külön prognóziscsomagból összeálló helyzetértékelésben hangsúlyozza: nem sok kétség fér ahhoz, hogy a kereskedelmi protekcionizmus erősödése és a munkaerő-áramlás gyengülése hosszú távon visszafogja a fejlett gazdaságok növekedési lendületét.

Coulton szerint azonban rövid távon várhatóan a költségvetési ösztönzés lesz a domináns gazdaságpolitikai eszköz, és emiatt a következő két évben az eddig vártnál gyorsabb lehet a globális növekedés.

 

Nagyobb növekedést vár a Fitch

A Fitch ennek alapján jövőre 2,2 százalékos, 2018-ban 2,3 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban – ezek 0,2, illetve 0,1 százalékponttal javított előrejelzések. A cég 0,1 százalékponttal javította idei és jövő évi globális előrejelzéseit is. Új prognózisa szerint a világgazdaság 2016-ban 2,5, 2017-ben 2,9 százalékkal növekszik. A hitelminősítő londoni elemzői 2018-ra is 2,9 százalékos globális növekedést várnak.

 

A Fitch szerint azonban  az euróövezetben középtávon már csökkenhetnek a magánszektorbeli beruházások, leépülhetnek a valutauniós intézményi rendszer megerősítésében elért eredmények, ha pedig valamelyik nagyobb euróövezeti országban EU-ellenes erő kerülne kormányra, annak az egész világgazdaságban súlyos piaci következményei lehetnek.

Kínai ellenlépések

Súlyosan rontaná a globális piaci hangulatot az is, ha az új amerikai kormány Trump választási ígéreteinek megfelelően büntető jellegű vámkorlátozásokat vezetne be Kínával szemben, mivel a kínai megtorló lépések kereskedelmi vagy valutaháborúhoz vezethetnének. Ez a globális feltörekvő térség egészében gyengítené a fizetőeszközöket, és e gazdaságok magánszektorainak dollárban denominált magas adósságállománya felerősítené az árfolyamgyengülésekből a növekedésre háruló negatív hatást, írja elemzésében a Fitch.

A hitelminősítő felidézi, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. Mivel azonban a teljes amerikai import 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett Kína minden bizonnyal ellenlépéseket tenne, rontva az amerikai exportkilátásokat is, hangsúlyozzák a cég elemzői.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!