2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Titoktartási nyilatkozatot íratnak alá a tanárokkal a szakképzési centrumokbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-02 22:22:53
Címkék: Bihari hírek
Titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került szakképzési centrumokban dolgozó tanároknak, értesült az Index.

A nyilatkozat szövege általános, és nem tudni kire és mire vonatkoznak annak egyes kitételei, mondta az Indexnek egy tanár. Az aláírandó dokumentumban például az áll, hogy: a közalkalmazott a tudomására jutott minősített adatokat és az intézmény szolgáltatására vonatkozó bármilyen információt megtartja.

 

A szöveg így folytatódik: A tevékenységem során előttem ismertté vált olyan tényekről, adatokról illetéktelen szervnek vagy személynek tájékoztatást nem ad, melynek kiszolgáltatása az állam, közigazgatási szerv, a munkatársam vagy az állampolgár számára hátrányos vagy jogellenesen előnyös következménnyel járna.

 

Egy másik szakképző intézmény tanára azt mondta: senki nem érti, miről kéne titkot tartaniuk. Pedig a polgári törvény alapján akár büntethetőek is lennének a tanárok a titoktartási nyilatkozat megszegése miatt. A tanárok jelentős része így is inkább rögtön aláírta, a másik része továbbra is kíváncsi arra, hogy mindez mit jelent.

A részleteket a Nemzetgazdasági Minisztériumnál próbáltuk megtudni. Megkérdeztük például, mit kell érteni pontosan az intézmény szolgáltatására vonatkozó bármilyen információ vagy az illetéktelen szerv vagy személy kifejezés alatt, és milyen módon definiálnák az állam vagy a közigazgatási szerv számára hátrányos, esetleg az állampolgár számára jogellenesen előnyös következményt.

A tanár utóbbit nem tudta másképpen értelmezni, minthogy az ő iskolájuk egy igencsak értékes ingatlanban található, így ha netán el akarná adni valakinek az állam, azt ők nem szivárogtathatják ki.

A tárca sajtóosztálya válaszolt levelünkre, de ettől nem lettünk sokkal okosabbak. Mint írták, a  Munka törvénykönyve a közalkalmazottak számára is előírja, hogy a munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat. 

Kérdésünkre, hogy mindez a sajtóval való kapcsolattartás betiltását is jelenti-e, az NGM azt válaszolta: a titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre.

Az NGM még fontosnak tartotta megírni, hogy a szakképzési centrum, mint munkáltató a titoktartási nyilatkozatot jogszerűen alkalmazza, amely egyaránt védi a szakképzési centrumnál tanulói jogviszonyban állók és a felnőttképzés keretében tanulók adatait, érdekeit.

Arra nem kaptunk választ, milyen következményekkel kell számolnia annak, aki megsérti a titoktartási nyilatkozatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!