2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ha kevesebb az adó, több az állami bevételForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-12-09 10:37:15
Címkék: Bihari hírek
Hiába kerül majd 410 milliárd forintba, a kormány reményei szerint nem fog lyukat ütni a költségvetésen a járulékcsökkentés. Varga Mihály legalábbis arról beszélt a parlamentben, hogy a gazdasági növekedés ellensúlyozni fogja azt, hogy a járulékokból kevesebb folyik majd be az államkasszába.

Az MTI beszámolója szerint a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában éves meghallgatásán azt mondta:
a minimálbér-emelés makrogazdasági hatása 180 milliárd forint bevételt hoz,
míg a járulékcsökkentés 410 milliárd forint kiesést okoz a költségvetésnek.

Ez ugyebár eddig 230 milliárd forintos mínusz lenne, ami valahogy ki kellene pótolni. Varga szerint ugyanakkor a járulékcsökkentés miatt (illetve amellett is) erősödni fog majd a gazdasági növekedés üteme, és ebből kifolyólag több adó fog befolyni a költségvetésbe, mint idén. Tehát végül is az adócsökkentés ellenére mégsem lesz kevesebb a kasszában.

Ez egyébként az adócsökkentés mellett kardoskodó konzervatív közgazdászok és politikusok bevett mantrája:
ha kevesebb az adó, akkor a cégek ahelyett, hogy az állam zsebét tömnék a pénzzel, beruházásra fordíthatják;
tehát többet tudnak befektetni, több embert tudnak foglalkoztatni,
ettől nő a gazdaság, több embernek lesz munkája, többet keresnek és költenek, és ezután több adót fizetnek,
tehát hiába csökken az adó értéke, végül is nőni fog a beszedett adó mértéke.

Ez természetesen egy bizonyos pontig logikusan hangzik, de azért ilyen vegytisztán nem szokott összejönni. Másfelől hiába volt jelentős lépés a kormány járulékcsökkentése, a magyarok még mindig halálra vannak adóztatva, tehát nem arról van szó, hogy eljön az adókánaán Magyarországon. És eleve nem biztos, hogy egy munkaerőhiányos gazdaságban valóban tud jelentősebb foglalkoztatásnövekedést hozni egy kis adókönnyítés.

Mindenesetre Varga Mihály bízik benne, hogy jövőre 3 százalékos gazdasági növekedés lesz, és ennek köszönhetően egyensúlyban lesz a jövő évi költségvetés. Elmondta, nem tervezik a 2017-es költségvetés módosítását, erről majd az első 3 hónap adatai után lehet dönteni.

Közölte azt is, hogy az idén tartható a GDP-arányosan 3 százalék alatti hiánycél, az első kilenc hónapban 0,7 százalék volt az államháztartási hiány az uniós módszertan szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!