2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Brutális bírság a Telekomnak egy reklám miattForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-19 17:36:24
Címkék: Bihari hírek
A mobilszolgáltató azt állította: övé a legnagyobb 4G hálózat. A versenyhivatalt nem győzte meg.

Rekordnagyságú, 600 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekom Nyrt.-re egy reklámkampány miatt. A 2014 októbere és 2015 júniusa között futó reklámjaiban a társaság „A legnagyobb 4G hálózat”-ként hirdette saját hálózatát, ám a versenyhivatal szerint nem tárgyilagosan hasonlította össze ezt a versenytársakéval.

A Telekom azt üzente reklámjaival a fogyasztóknak, hogy a Telekom 4G hálózata nagyobb, mint másik két versenytársáé, a Telenoré és a Vodafone-é. Ezen üzenet hangsúlyosan jelent meg a vizsgált kampányokban, többek között azzal az üzenettel, hogy „A Telekom bekapcsolta Magyarország legnagyobb 4G mobilhálózatát!” – emlékeztet közleményében a GVH.

A hivatal szerint ez jogsértő, mivel
– a Telekom által hivatkozott lefedettségi térképek alkalmatlanok az országos lefedettséggel kapcsolatos állítások pontos ellenőrzésére;
– a gyors hálózatfejlesztések miatt nem lehet megállapítani, hogy egy adott pillanatban kinek is nagyobb a lefedettsége.

Ez utóbbi ráadásul a tipikusan éves vagy kétéves hűségidejű szerződések megkötése után változhat is, ám a fogyasztót erről nem tájékoztatják. Így azt is súlyosbító körülményként értékelték, hogy a jogsértés még a kampány lezárta után is fennmaradt.

A GVH ezt, a Telekom piacvezető pozícióját és azt is figyelembe vette a bírság meghatározásakor, hogy mekkora összeget költött a kampányaira a cég.

2014 végén egy hasonló kampány miatt a Vodafone-ra is büntetést szabott ki a GVH, igaz, ennek az összege jóval alacsonyabb, 125 millió forint volt. A szolgáltató 2013-ban hirdette azt, hogy lefedettségével „a Legek Hálózata” az övé. Mint most, akkor is az összehasonlítás megbízhatatlanságát emelte ki a versenyhivatal például így: „a reklámokban szereplő helyszínek közül csak a Szőkedencsi temetőben álló fánál tudta bizonyítani, hogy megfelelő 3G lefedettséggel rendelkezik”.

 

A Magyar Telekom máris reagált
„A Magyar Telekom a mai napon vette kézhez a Gazdasági Versenyhivatal határozatát. A Magyar Telekom álláspontja az, hogy a Magyarország legnagyobb 4G hálózatáról szóló reklámállítás nemcsak valós (amint azt a GVH határozata is kimondja), hanem ellenőrizhető és tárgyilagos is volt, így a Magyar Telekom bíróságon fogja megtámadni a határozatot.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!