2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hiába egyszerűsítették, a bankváltás egy rémálom lehetForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-01-20 18:51:32
Címkék: Bihari hírek
Bemutatjuk a tipikus buktatókat, amelyeket ki kell kerülni a gyors és fájdalommentes bankszámlacseréhez. A Bankmonitor elemzéséből kiderül, hogy van belőle bőven.

Hacsak nincs kifejezetten olcsó bankszámlája, szinte biztos, hogy könnyedén találhat magának újat, kedvezőbb feltételek mellett. Nem csak arról van szó, hogy ugyanazért a pénzért többet kaphat, hanem arról, hogy olcsóbban kaphat több szolgáltatást. Ha egy egyszerű hétvégi bevásárlásnál az akciós termékekért megtesz akár nagyobb távolságot is, akkor a bankszámlánál miért ne élne a lehetőséggel?

Egy összehasonlító kalkulátorral nem nagy ördöngösség olcsóbban kihozni a bankolást, sokan mégis ódzkodnak tőle, mert azt gondolják, hogy túl sok vesződséggel jár. A jó hír az, hogy ennek egyáltalán nem kell így lennie, mert ma már relatíve gyorsan működik az egyszerűsített bankváltás, de akkor sem kell semmitől tartani, ha saját kezébe veszi az irányítást.

1. A biztonság érdekében még akkor meg kell nyitni az új helyen a bankszámlát, amikor a régi még él. Az időzítés nem mindegy, mert egy rosszul kivitelezett váltással extra költségekbe futhat bele, például ha a kedvezményhez szükséges 100 ezer forint feletti jóváírás nem érkezik meg az új számlájára. Ezt a keserű pirulát azonban le kell nyelni, hiszen az a legfontosabb, hogy a bankváltás ellenére is fizetőképes maradjon.

 

2. Mivel a bankszámlát csak korlátozottan (például átutalásra, csoportos beszedésre) tudja használni, és bankfiókban a készpénz felvétele is nagyon drága, szüksége lesz bankkártyára. A fogadó bank tárt karokkal várja, többek között bankkártya igénylésének és legyártásának költéségét is elengedheti, ami 3-5 ezer forint spórolás jelent. Ne feledje, hogy általában legfeljebb 7-8 munkanapon belül már a kezébe veheti a kártyát, viszont vannak olyan esetek is, amikor a rendszerbe hiba csúszik.

Ha például a karácsonyi ünnepekre esik a kiszállítás, akkor benne van a pakliban, hogy elkeveredik a levél, és nem kapja meg időben a kártyáját. A levelet visszakövetni gyakorlatilag lehetetlen, mert azt a bank nem ajánlva postázza. Ekkor nem marad más hátra, mint az újragyártás, ami legalább ilyen esetben ingyenes, de elképzelhető, hogy ha személyesen akarja átvenni a kártyáját, akkor azért több ezer forintot kell majd fizetnie.

3. A bankkártyát természetesen aktiválni kell, és új PIN-kód is jár hozzá, ami nem könnyíti meg a helyzetet, ha már hozzászokott a korábbi jól bejáratott négy számhoz. Ám vannak olyan bankok, ahol saját kódot is lehet választani, sőt a saját ATM-nél is viszonylag olcsón (200 forint alatt) választhat az ízlésének megfelelő PIN-kódot.

4. Az új számlaszám és az üres átutalási naptárú netbank mellett számos dolga lesz még. Egyrészt, a munkáltatójánál minél gyorsabban szólnia kell a változásról, másrészt korábbi netbankba beadott összes megbízást (rendszeres átutalást, csoportos beszedési megbízást stb.) mind manuálisan át kell vinnie. Ez elég pepecselős tud lenni, viszont a dolgot megkönnyítheti, ha a netbanki felületről lekér egy elektronikus bankszámlakivonatot. Sőt, érdemes külön leírni vagy kép formátumban lementeni a fontosabb paramétereket (cél bankszámlaszám, felhasználó azonosító stb.), hogy azt az új helyen már könnyedén be tudja írni.

5. Arra is ügyelnie kell, hogy teljesen új lappal indul az új bankjánál, vagyis a speciális beállításait az új helyen is meg kell tennie. Ilyen lehet például, ha az sms értesítéseket csak bizonyos limit felett kéri.

 

6. A régi bankszámla bezárása egyébként nem nagy feladat, de időigényes is lehet. A személyes jelenlét elkerülhetetlen, ha minden zökkenőmentesen megy, a fiókban akkor is 30-60 percet biztosan igénybe fog venni.

7. A zárás előtti napokban már ne használja fizetésre a régi bankkártyáját, mert azt csak később könyvelik le. A terhelés viszont azonnali, vagyis az egyenlegben már nem fogja látni az összeget, a függőben lévő könyvelés miatt azonban nem tudják a számláját lezárni. Annak ellenére, hogy egy utalásnak ma már két órán belül meg kell érkeznie, a bankkártyás fizetéseknél több napra is szükség lehet, amíg a tranzakciót lekönyvelik. Azok, akik rendszeresen vásárolnak külföldi oldalakon, vagy esetleg Apple-terméket használnak, ott az elszámolás akár 15 munkanapot is igénybe vehet.

8. Ha a régi bankkártya és/vagy hitelkártya éves díját már levonták, akkor az időarányosan járó összeget záráskor visszakapja. Érdemes azonban egy kisebb összeget még a régi számlán tartania, hogy abból az esetleges havi bankköltségekre legyen fedezet. Kalkulálja azt is be, hogy különböző jogcímeken, például havi számlavezetési díj, sms-díj vagy egyéb tranzakciós díj miatt a zárásnak lesznek költségei. Nagyobb összeget azért nem érdemes már ott tartani, mert annak felvétele vagy elutalása felesleges extra költséggel jár.

9. Egyes bankoknál megvan a lehetőség arra, hogy a bezárás helyett szüneteltesse a számláját. Ez azt jelenti, hogy megmarad a számlaszáma, és ha esetleg a visszatérés mellett dönt, akkor újra aktívvá teheti. E a megoldás csak meghatározott ideig lehet érvényes, de ha szeretne menekülő utat fenntartani, akkor kapóra jöhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!