2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
120 milliós bírság járt trükkös tőzsdézésértForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-15 18:21:44
Címkék: Bihari hírek
Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki piacbefolyásolásért a magyar tőzsdén jegyzett ENEFI leányvállalatára, az EETEK Ltd.-re, egy természetes személyt bennfentes kereskedelemért 75 millió forintra bírságolt, és büntetőfeljelentést is tett az egymással összefüggő ügyekben - derül ki a jegybank közleményéből.

A jegybanknak tavaly tavasszal az lett gyanús, hogy február és március között az ENEFI-részvények ára 149 forintról 230 forintra, majd egy napon belül 250 forintra nőtt, ezt követően pedig meredeken csökkent.

A jegybank megállapította, hogy az áremelkedésnek döntő részben az volt az oka, hogy a ciprusi székhelyű EETEK Ltd. – az ENEFI 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata – nevében egy természetes személy beadott egy csomó vételi megbízást, így az ENEFI-részvények árfolyamát mesterségesen pumpálták fel.
Az ilyen típusú ügyletkötéseket a tőkepiacról szóló törvény piacbefolyásolásnak minősíti és szigorúan tiltja.

Az MNB ezt követően azt is feltárta, hogy az ügyben érintett, az EETEK Ltd.-vel és az ENEFI-vel is kapcsolatba hozható  természetes személy a birtokában lévő, az EETEK Ltd.-vel kapcsolatos bennfentes információt felhasználva a korábban mesterségesen magas szintre feltornászott árfolyamon több százmillió forint értékben adott el ENEFI-részvényeket.

Ez azt jelenti, hogy a bennfentes kereskedelem ügyében elmarasztalt személy az azt megelőző, önmagában is piacbefolyásolásnak minősülő akciókban is érintett volt. Bennfentesnek tekintendő minden olyan, pénzügyi eszközzel kapcsolatos lényeges információ, mely nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!