2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az eredmény lesz a hívogató a befektetéseknélForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-21 18:45:07
Címkék: Bihari hírek
A tavalyi évet a feltörekvő piacon a politikai események lekövetése, az árupiac magához térése és a hozamvadászat jellemezte. Az idén a Fidelity szerint a növekedési kényszert felülírhatja az eredményszemlélet, kerülni kell az állami fölényű és a nagy adósságot görgető vállalatokat.

A tavalyi év komoly kihívás elé állította a befektetőket, komoly rallyk jellemezték a brazil és az indiai piacot egyaránt. A politikai események okozta árfolyammozgások rövid távon adnak ugyan lehetőséget arra, hogy a befektetők beszálljanak és meglovagolják az árfolyam hullámzását, ám a hangulatváltozás jelentősen befolyásolhatja az egyes befektetések értékeltségét.

 

Forrás: Imaginechina/Liu debin - Imaginechina/Liu Debin

Kínára mindenképp figyelni kell a Fidelity szerint, a infrastrukturális kiadások még további 18 hónapon át meghatározók lesznek. Az árupiacot figyelve az elemzők szerint a vasérc árfolyama jelenleg túl magas: a brazil Vale továbbra is magasan tartja a vas árfolyamát, annak ellenére, hogy a kínai acéliparban kapacitáscsökkentés látható. Érdemes továbbra is az alacsony költséghányaddal dolgozó és stabil mérleggel rendelkező termelőkre összpontosítani.

Óvatosan kell bánni a látszólag alacsony árú részvényekkel: a kínai bankok a könyv szerinti értékük 80 százalékán forognak. A Fidelity becslése szerint a kínai bankok hitelállományának 10-12 százaléka rossz minőségű, ami potenciálisan lenullázza a részvényben rejlő összes értéket. Bár ennek egyelőre nincs jele, középtávon nagyon is valós e bankok jelentős mértékű rekapitalizációjának kockázata.

Bár az orosz meglehetősen korrupt gazdaság, vannak lehetőségei: ugyan a kőolaj ára valószínűleg emelkedni fog 60-65 USD/hordó szintig, ezt az olajrészvények már bőségesen beárazták.

 

A Fidelity ezért nem is kergeti ezeket a papírokat. A Sberbankot viszont felvették a portfólióba az elmúlt évben, mert árfolyama tartósan a könyv szerinti érték 1,1-szerese, sajáttőke-arányos megtérülése pedig 20 százalék volt. Ehhez képest egy brazil bank sajáttőke-arányos megtérülése 16-19 százalék, és a könyv szerinti érték 1,7-szeresét kell kifizetni a részvényéért.

Elemzők szerint a Sberbank vonzereje abban áll, hogy olyan meghatározó szereplője az orosz gazdaságnak, amilyen szerepről a többi feltörekvő országban működő legtöbb bank nem is álmodhat. A piaci dominanciának köszönhetően hatalmas részesedése van a profit poolokból és a betétekből is. A nyersanyagszektorban is vannak izgalmas vállalatok, az NLMK a világ legalacsonyabb költséghányaddal dolgozó acélgyártója, drasztikus költségcsökkentő programokat hajtott végre, amelynek eredményeként sokkal nagyobb a fenntartható profit poolja. Ahelyett, hogy még több pénzt ölnének a bővülésbe, a cég nagyon biztos osztalékhozamot biztosít.

A piaci figyelem 2017-ben fokozatosan ismét az eredmények felé fordul, a portfólióban szereplő egyes papírok előtt is megnyílik az erőteljes értéknövekedés lehetősége.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!