2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Jön az adóvégrehajtó, hová bújjunk?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-21 20:03:12
Címkék: Bihari hírek
Az adózóknak jellemzően rémálmaikban jön elő az adóvégrehajtás, pedig elég könnyen megismerkedhetnek a jelenséggel. A NAV ugyanis a hibás utalás miatt keletkezett adótartozást nagyon gyorsan, akár néhány nap elteltével végrehajtás alá vonja. Igaz, ezt néha észre sem lehet venni.

Téved aki azt feltételezi, hogy ha valamely adónemen túlfizetése van, akkor őt nem fenyegeti a végrehajtás. Ha az adóhatóság az egyik adónemen keletkezett tartozásra a másik adónemen fennálló túlfizetést vezeti át, az is végrehajtásnak minősül.

Az adóhatóság pedig nem szól, nem figyelmezteti az adózót – nem kötelessége ugyanis –, hogy rendezze a tartozását, még akkor sem, ha a folyószámla összesített egyenlege a tartozás sokszorosának megfelelő, akár milliós nagyságrendű túlfizetést mutat – írja az Adózóna. A lejárt esedékességű adótartozásra a végrehajtás ugyanis mindenféle előzetes értesítés nélkül megindítható.

Mit lehet tenni, ha már megindult a végrehajtás? Milyen jogai vannak, milyen eszközök állnak rendelkezésére az adózóknak, hogy megvédjék vagyonukat?
Első és az egyik legfontosabb lépés, hogy minden hivatalos levelet át kell venni.
Másodsorban hetente ellenőrizze adófolyószámláját, hogy egyik adónemen se legyen véletlenül adótartozása.
Amint tudomást szerez arról a vállalkozás, hogy végrehajtás alá került, azonnal meg kell vizsgálni, hogy a végrehajtás mennyiben jogszerű.
A végrehajtási kifogást a végrehajtást foganatosító elsőfokú adóhatóságnál kell előterjeszteni.
A végrehajtás során hozott fizetési kötelezettséget megállapító határozatok és az első fokon hozott végrehajtási kifogást elbíráló végzés önálló fellebbezéssel támadható.
A végrehajtás alatt álló a fenti jogorvoslati lehetőségeken felül kérheti a végrehajtás felfüggesztését, ha igazolni tudja a méltányolható körülményeket.
Továbbá a fennálló tartozására az adós fizetési kedvezmény iránti kérelmet is előterjeszthet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!