2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Húszmillió ember halhat éhen az ENSZ szerintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-18 15:57:45
Címkék: Bihari hírek
Soha nem látott mennyiségű embert fenyeget az éhhalál az ENSZ legújabb jelentése szerint. Az országok többségében a háború az ok, de van, ahol az aszály pusztít.

Amióta 1945-ben megalapították az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), azóta az intézmény nem adott ki olyan vészjósló figyelmeztetést, mint most.

A jelentés szerint Jemenben, Dél-Szudánban, Szomáliában és Északkelet-Nigériában összesen 20 millió ember halhat éhen.

A Financial Times cikke alapján a legsúlyosabb helyzet jelenleg Jemenben van, ahol a lakosság 66,9 százaléka, azaz 18,8 millió ember éhezik, közülük 7 millióan vannak közvetlenül az éhhalál szélén.

Jemenben két éve dúl polgárháború, a szélsőségesek a hatalmi űrt kihasználva erősítik meg csoportjaikat, folyamatosak az összecsapások a síita felkelők és a kormányt támogató koalíciós erők közt.

 

Jemen már a mostani háború előtt is exportra szorult élelmiszerből, üzemanyagból és gyógyszerből, de mióta tartanak a harcok, még a segélyszállítmányok sem jutnak el az emberekhez.

A tüntetések folyamatosak az ENSZ helyi székháza előtt, mert sokan éheznek, és hagyták el otthonaikat.

A kétéves konfliktusban már több mint 10 ezren haltak meg.

 

Afrikában is nagy baj van

Dél-Szudán jelenleg a legfiatalabb nemzet a világon, 2011-ben vált az ország függetlenné. Ez persze nem jelenti azt, hogy az országban béke lenne. A folyamatos polgárháború miatt 100 ezer ember került az éhhalál szélére, de

a lakosság 40 százaléka, azaz 5 és fél millió ember van kitéve az éhhalál veszélyének.

Nigériában a lakosság jelentős része ragadt a Boko Haram terrorszervezet által megszállt területeken, itt 1,8 millió ember éhezik.
Mikor beszélünk éhínségről?
Az ENSZ egy ötös skálán értékeli az országokat éhínség szerint. Az ötös a normális helyzetet jelzi, míg az 1-es az éhínséget. Éhínségben szenvedő országnak számít az, ahol a háztartások legalább 20 százalékában egyáltalán nincs élelem, az alultápláltság mértéke 30 százalék feletti, és naponta 10 ezer emberből kettő hal meg élelmiszerhiány következményeként.

A fenti országokkal ellentétben Szomáliában nem háború okozza a legnagyobb bajt, hanem az időjárás. Az aszály soha nem látott méreteket öltött az országban a helyiek szerint, és ez már korábban is óriási problémát jelentett.

 

Most a legfőbb cél, hogy elkerüljék a 2011-es katasztrófát, amikor 260 ezren haltak éhen az aszály miatt.

Az áldozatok fele gyerek volt.

Szomáliában 6,2 millió embert veszélyeztet az éhhalál, ami a lakósság 54,4 százaléka.

Az ENSZ szerint a válság kezelésére 5,4 milliárd dollárra lenne szükség, de ennek az összegnek csak a töredéke áll jelenleg rendelkezésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!