2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az e-cigi és a konyakmeggy sem maradt ki az átírt adótörvénybőlForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-22 18:52:33
Címkék: Bihari hírek
Módosították a jövedéki adóról szóló törvényt, újabb haladékot adtak a vállalkozásoknak.

Megszavazták a jövedéki adó törvényének átírását. Az új jövedéki szabályozás így április 1-je helyett július 1-jétől lesz hatályos. Már az áprilisi is egy módosított időpont volt, eredetileg januártól éltek volna az új szabályok.

A több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozásnak február 28-ig kellett volna nyilatkoznia arról, hogy tevékenységét folytatja-e. A határidőt elmulasztó vállalkozások ehelyett még május 15-ig nyilatkozhatnak, de a nyilatkozatot elmulasztó vállalkozás elveszti a jövedéki engedélyét.

A módosítás után azoknak a cégeknek, amelyek közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül szolgáltatnak adatokat a NAV-nak, május 15-ig regisztrálni kell, majd meg kell kezdeni a tesztelést is.

Megváltoztatták azt a szabályt is, amely szerint ugyanazok az adószabályok vonatkoznának a nikotinmentes e-cigarettákra, mint azokra, amelyekhez nikotint használnak. Így csak a nikotintartalmú töltőfolyadék tartozik majd a jövedéki szabályozás hatálya alá.

Segítettek a konyakmeggy gyártóinak is: a lé nélküli alkoholos gyümölcsfelhasználás esetén a hatályos szabályozáshoz hasonlóan jövedéki engedély nélkül történhet a csokoládégyártás. Az indoklás szerint „az alkoholos lében áztatott, lecsepegtetett vagy szikkasztott és csokoládégyártáshoz felhasználandó gyümölcs bár jövedéki terméknek minősül, minimális a vele kapcsolatban elkövethető visszaélés kockázata”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!