2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egyre nehezebb dolgozókat találni, annyian vándorolnak elForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-22 19:13:51
Címkék: Bihari hírek
Olyan sokan hagyják el az országot, hogy nincs minden álláshelyre elég ember. Kevés ország van az EU-ban, ahol ez nagyobb problémát jelentene, mint itt.

Több üres álláshely van Magyarországon, mint az EU legtöbb országában – derül ki az Eurostat friss adataiból. Nálunk az állások 1,9 százalékát nem tudják betölteni, ami az unió hetedik legmagasabb értéke. Fontos kiemelni, hogy ez nem a munkanélküliséget jelenti, hanem azokat a munkahelyeket, amelyekre nem találnak dolgozót, hiába szeretnék betölteni a pozíciót.

A helyzet ráadásul sokáig csak romlik nálunk: negyedévről negyedévre egyre több volt az üres álláshely, egyedül a tavalyi utolsó negyedévben javult minimálisan a helyzet.

Az, hogy sokan elvándorolnak nyugatra, nem csak nálunk okoz nagy üresedéseket: a lista élén Csehország áll, ott az álláshelyek 3 százaléka üres. De nem mindenhol ennyire rossz a helyzet a régiónkban, a lengyelek 0,7 és a szlovákok 0,8 százalékos mutatója is az unió legalacsonyabbjai között van.

Aki innen Németországba menne dolgozni, annak jó esélyei vannak az elhelyezkedésre: a németek a harmadik helyen állnak a listán, ott az álláshelyek 2,6 százaléka üres – persze ott egészen más okból magas a mutató, mint Közép-Európában, ahonnan sokan költöznek át nyugatra. Az is kiderül az adatokból, hogy a britek miért tarthatnak a Brexittől, náluk az álláshelyek 2,5 százalékát nem tudják betölteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!