2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Törvénytelenül működik több egyetemForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-03-29 19:24:23
Címkék: Bihari hírek
Az Oktatási Hivatal számos szabálytalanságot tárt fel a külföldi felsőoktatási intézmények működésével kapcsolatban, és megállapította, hogy több egyetem törvénytelenül működik Magyarországon. A jelentésből kiderül: számos intézmény sért törvényt akkor, amikor úgy ad ki idehaza külföldi diplomát, hogy az anyaországban nem folytat képzést, pedig ezt a magyar jogszabályok előírják.

Egyetlen egyetem sem állhat a magyar törvények felett. Ezért a kormány szigorítja a törvényeket és kimondja, hogy az EU-n kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat képzést és adhat ki diplomát Magyarországon - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közleményében.

Az Oktatási Hivatal 2016 második felétől kezdte meg eljárásait, mert 2017-ben jár le az öt éves működési engedélyezési ciklus. A működési engedély 5 éves felülvizsgálata során aztán több olyan működési problémára derült fény, amelyek nem felelnek meg a jogszabályoknak. Ezek az alábbi csoportokba sorolhatók: a külföldi felsőoktatási intézmény nem a megfelelő jogszabályi keretek között folytatja a képzését, nincs együttműködés és magyarországi partner, hiányzik a programakkreditáció, a külföldi felsőoktatási intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert (fokozatot adó) oklevél, a külföldi felsőoktatási intézmény nem minősül származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek, a közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesül, a külföldi felsőoktatási intézmény nyilvántartásba nem vett képzéseket folytat.

a tárca szerint kritikusnak nevezhetők azok az esetek, amelyekben a külföldi intézmény nem felel meg a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben rögzített alapvető kritériumoknak, azaz a származási országában nem minősül államilag elismert felsőoktatási intézménynek és nem bocsáthat ki a Magyarország területén folytatott képzésre tekintettel államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó oklevelet.

Hasonló probléma, hogy az intézmény a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül, azonban az a képzés, amelyet Magyarországon folytat, nem vezet államilag elismert felsőoktatási fokozathoz.

Ugyanakkor működési engedéllyel történő működési formával számos külföldi felsőoktatási intézmény él. Erre jellemző, hogy egy nemzetközi kezdeményezés keretében rövid időre jön létre, nem képes huzamosabb ideig a képzések jogszerű fenntartására, azonban a megszüntetés jogi lépéseit a partnerek elmulasztják kezdeményezni.

Gyakori probléma továbbá elsősorban az angolszász államokban, és bizonyos esetekben az ázsiai országokban az, hogy nem kötelező eleme a felsőoktatási intézmény képzése folytatásának a független külső felsőoktatási akkreditációs ügynökség/szervezet általi képzésakkreditáció.

Az EMMI megállapítja, hogy a működési engedély felülvizsgálat során tapasztaltak alapján elmondható, hogy az érintett külföldi intézmények döntő többsége vonatkozásában szabálytalanságok, hiányok állnak fenn, ami a szabályozás további szigorítását, pontosítását indokolja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!