2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az olaj és az acél nyomta a csúcsra az orosz oligarchákatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-04-24 18:13:05
Címkék: Bihari hírek
Oroszország leggazdagabb üzletemberei koccintottak az újjáéledő árupiacra, amely vagyonukat negyedével emelte az elmúlt évben, és néhány oligarchát több mint hatmilliárd dollárral tett gazdagabbá.

A tízéves mélypontjáról felpattanó olajár, az újjáéledő ipar és a nemesfémpiac értékelte fel az olaj és gázkereskedelmet, az acélgyártást és a bányászatot. Ez eredményezte azt, hogy tavaly megjelent 19 új orosz milliárdos. Ugyanakkor az ország 200 leggazdagabb üzletemberének vagyona 100-ról 460 milliárd dollárra nőtt – derül ki a Forbes magazin számításaiból. Ha többet szeretne megtudni a témáról, itt olvashat róla.

Az energia, az acélipari és a bányászati cégek uralják az orosz gazdaságot, amelyet recesszió sújtott, amikor 2015-ben zuhanni kezdtek az olajárak. Mára azonban annak ellenére erősödött vissza, hogy a Krím-félsziget annektálása miatt életbe léptetett uniós és amerikai kereskedelmi szankciók jelenleg is érvényben vannak.

 

A listán szereplő és a természeti erőforrásokra támaszkodó oligarchák dominanciája és az ország gazdasága számára jelentős olaj- és nyersanyagárak azt eredményezték, hogy a száz leggazdagabb orosz közül csak kilencnek csökkent a vagyona 2016-ban.

Mordasov, a Severstal tulajdonosa elmondta, hogy vagyona 6,6 milliárd dollárral emelkedett tavaly, miközben Liszin, a rivális NLMK tulajdonosának vagyona saját bevallása szerint 6,8 milliárd dollárral nőtt. Vagit Alekperov, a Lukoil, Oroszország második legnagyobb olajkereskedő cégének elnöke pedig arról számolt be, hogy vagyona 5,6 milliárd dollárról 14,5 milliárdra ugrott, ezzel ő lett az ország negyedik leggazdagabb embere.

Oroszország dolláralapú tőzsdéjének, az RTS-nek az indexe az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőtt, amit a nyersanyagárak emelkedése is támogatott, és ez egyértelműen azt mutatja, hogy az ország kilábalt a két évig tartó recesszióból. Az optimista hangulat néhány külföldi befektetőt is visszacsábíthat az országba.Mivel a leggazdagabb emberek vagyonának java valamilyen vállalati részesedés, a gazdagodásuk meglehetősen ingadozó, aszerint alakul, ahogy az adott iparág éppen teljesít.

Leonyid Mikelszon, a legnagyobb magán-gázkereskedő, a Novatek tulajdonosa, megőrizte első helyét a listán 18,4 milliárd dollár értékű összvagyonával, az acélmágnás Alekszej Mordasovval és Vlagyimir Liszinnel együtt, akik a második és harmadik leggazdagabb oroszok. Mikhail Fridman, az Alfa-Bank tulajdonosa az ötödik helyről a hetedikre csúszott 1,1 milliárd dolláros vagyonvesztés után.

A tíz leggazdagabb közül kilenc az energiaszektorból, bányászatból vagy acéliparból szerezte vagyonát. Az olajárak februárig az elmúlt 12 hónapban 80 százalékkal emelkedtek, és ugyanezen időszakban az orosz rubel 36 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!