2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megnyílik az ûrkilátóForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-17 11:27:57
Újra kilebegett az ûrbe Bob Behnken és Nicholas Patrick közép-európai idõ szerint szerda hajnalban, hogy végrehajtsa a misszió harmadik, egyben utolsó ûrsétáját is a Nemzetközi Ûrállomásnál (ISS).

Egyebek mellett eltávolítják a már korábban felszerelt Cupola takarólemezeit, így megnyílhat a régóta várt megfigyelõállomás.

Bob Behnken az amerikai légierõ alezredese és a brit-amerikai kettõs állampolgárságú Nicholas Patrick hajnali negyed négykor kezdte meg harmadik, egyben utolsó ûrsétáját. A páros már két feladatot teljesített az elmúlt napokban. Elõbb felszerelték a Tranquility (Nyugalom) nevû modult, majd az új egységhez hozzáillesztették az olaszországi Torinóban megépített Cupolát. A hét ablakos megfigyelõállomást, valamint a nagy modult az Eneavour ûrsiklóval vitték fel az ûrbázishoz még a múlt héten.

A szerdai ûrsétát hat és fél órásra tervezik. Ennek során a két asztronauta beköti a Tranquility hátralévõ kábeleit, majd a Cupola takarólemezeinek rögzítõit távolítja el. Ezalatt a többi ûrhajós odabentrõl segíti a mûveleteket. Terry Virts, az Endeavour pilótája megnyitja az ablakvédõket, elõször feltárva a panoráma kilátást a Nemzetközi Ûrállomás legénységének. A Cupola nem csak pazar kilátást nyújt majd a Föld és az Univerzum felé, hanem jelentõs szerepe lesz a késõbbi ûrséták és a dokkolási mûveletek figyelemmel kísérésében is.

A Tranquility modulban víz-és légtisztító berendezések, valamint egy robotkaros munkaállomás kapott helyet, ezen kívül két asztronauta elszállásolására is lehetõséget nyújt. A mostani misszióval csaknem 90 százalékos megépítettségû lesz a Nemzetközi Ûrállomás. Az Endeavour a tervek szerint február 21-én fejezi be a küldetést és tér vissza a Földre.

Az eddig 100 milliárd dollárba került ISS mûködését eredetileg 2015-ig tervezték, de az építésben részvevõ 16 ország, köztük a projektre legtöbbet fordító, ám nemrég az ûrkutatási hivatalt is érintõ pénzügyi megszorításokat bejelentõ Egyesült Államok már tárgyal a hosszabbításról.

A NASA legközelebb a Discovery ûrsiklót indítja el a Nemzetközi Ûrállomásra, a startot április 5-ére tûzték ki. Ezután még három küldetést (május 14-e Atlantis, július 29-e Endeavour és szeptember 16-a Discovery) teljesít az Egyesült Államok, amely még az idén nyugdíjba küldi az ûrsiklókat az orosz Szojuz ûrhajókra hagyva a személyforgalom biztosítását az ûrbázis és a Föld között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!