2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Késsel fenyegette meg a derecskei boltostForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-02-17 14:05:33
A férfi késsel a kezében lépett be az üzletbe, persze nem vásárolni akart, inkább a pénzt követelte az eladónõtõl, aki segítségért kiáltott, mire a férfi menekülõre fogta a dolgot. Forró nyomos nyomos csoport indult a tettes után!

Egyre inkább jellemzõ, hogy a rablók olyan üzleteket, kisboltokat választanak ki, ahol gyér a forgalom, illetve egy eladó tartózkodik az üzlethelyiségben.


A hétvégén egy derecskei élelmiszer boltot próbált meg kirabolni egy férfi. Késsel a kezében lépett be az üzletbe, persze nem vásárolni akart, inkább a pénzt követelte az eladónõtõl. Az eladó azonban segítségért kiáltott, mire a férfi, menekülõre fogta a dolgot. A bejelentést követõen azonnal forrónyomos csoport indult, és hamarosan beazonosították az elkövetõt, de felkutatása nem vezetett eredményre. Hiába ellenõrizték a környéket, illetve lakcímét, nem találták. Késõbb derült ki, hogy a boltból elszaladva a sínek mentén Debrecenig futott.

A Berettyóújfalui Rendõrkapitányság Derecskei Rendõrõrse azonnal kiadta a 22 éves derecskei férfi ellen az elfogatóparancsot.

A férfi másnap este - mivel érezte, hogy egyre inkább szorul a hurok - önként jelentkezett a rendõrségen és beismerõ vallomás tett. Elmondta, hogy munkanélküli, szüleivel összeveszett, elköltözött otthonról, majd az utcán élt. Nem volt pénze, ezért akart rabolni.

A férfi ellen Berettyóújfalui Rendõrkapitányság felfegyverkezve elkövetett rablás bûntett kísérlete miatt az eljárást tovább folytatja.

 

Rablás(háttér)

Btk. 321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégbõl valaki ellen erõszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetõleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bûntettet követ el, és két évtõl nyolc évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

(2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erõszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz. (3) A büntetés öt évtõl tíz évig terjedõ szabadságvesztés, ha a rablást a) felfegyverkezve, b) jelentõs értékre, c) bûnszövetségben vagy csoportosan, d) hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során követik el. A bolti rablások megelõzése érdekében kérjük, fogadja meg ajánlásainkat:

- A boltban -jól láthatóan -elhelyezett kamera megváltoztathatja az elkövetõ elõzetes szándékait. - Zárás elõtt növeljék a kiszolgálói létszámot, mivel a tapasztalatok alapján a legtöbb támadás a zárás elõtti idõszakban történik. - A kisboltok tulajdonosainak javasoljuk pénztárolására alkalmas lemezszekrények, idõzára széfek használatát. - Kísérjék figyelemmel a bolt környékén lézengõ gyanús személyek viselkedését. Az elkövetõk támadás elõtt gyakran feltérképezik a bolt területét, a környéket, a forgalmat. -Támadás esetén õrizze meg nyugalmát és figyelje meg jól a támadót, hogy késõbb személyleírást tudjon adni.

A jó személyleírás nagyban segíti az elkövetõ beazonosítását. - Figyeljék meg a támadó(k) menekülési útvonalát, a menekülés eszközét. - Haladéktalanul értesítsék a rendõrséget (112, 107) és a helyszínen várják meg a járõrt. Mindent jegyezzenek fel amit észleletek. - A helyszínt ne változtassák meg!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!