2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
9,3 millió forintos jutalom - hullik a pénzeső az állami cégvezetőkreForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-11 10:46:09
Címkék: Bihari hírek
Nem rossz dolog állami cég vezetőjének lenni: 2016-ban az éves bruttó bérük 10-80 százalékával jutalmazta őket az állam. Nem a MÁV-vezér a rekorder a hatmilliós jutalommal.

Éves alapbérük 10-80 százalékával honorálta az állami cégek vezetőit a kormány 2016-ban - írta a pénteki Magyar Nemzet Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkárának írásbeli válaszára hivatkozva.

Ez vonatkozik az összes állami cégre, kivéve a Magyar Export-Import Bank Zrt.-re, illetve a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-re, mert ezekben 2015 óta nem osztottak sem prémiumot, sem jutalmat.

Rekord mértékű, 80 százalékos prémiumot az Észak-dunántúli Vízmű Zrt.-nél és a Duna-menti Vízmű Zrt.-nél fizettek, de kideríthetetlen, hogy ez mekkora összeget jelent.

A MÁV-nál a lap becslése szerint 23,6 millió forintot oszthattak szét a felsővezetés jutalmazására. Bár Fónagy válaszából csak az derül ki, hogyan aránylik a prémium az éves alapbérhez a vasúti társaságnál, de azt tudni lehet, hogy Dávid Ilona vezérigazgató havi bruttó ötmillió forintot kap, éves szinten tehát bruttó 60-at. Mivel 10 százalékos prémiumokat fizetnek, Dávid Ilona esetében ez 6 millió forintra jön ki. A vezérigazgató-helyetteseknek az előbbi számítás alapján 2,1-3,6 millió forintos prémium jár. A jogi és a biztonsági igazgatónak viszont 20 százalékos prémium jár (4,3 millió forint).

Nem Dávid Ilona azonban a rekorder: Kalocsai Attila, a Magyar Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója annyira jólteljesít, hogy 9,3 millió forint jutalmat kapott a múlt évben. A Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó követeléskezelő vezérének alapbére amúgy bruttó 46,8 millió forint.

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. tavaly nyáron kinevezett vezérigazgatója 5 millió forint jutalmat kapott - 2016-ra, tehát 5 hónap munkaviszony után.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!