2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Farmer Expo: kiváló piactér DebrecenForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2017-08-16 16:47:11
Címkék: Bihari hírek
Közel 300 mezőgazdasággal foglalkozó cég, vállalkozás vesz részt az eseményen. Szeretik a várost, sokan visszatérők.

Ha augusztus, akkor Farmer Expo. Csütörtöktől vasárnapig tart az ország legrégebbi és a régió legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása. A következő négy napban hazai és külföldi kiállítók mutatják be termékeiket, illetve szolgáltatásaikat.

Vaszkó László, a debreceni Farmer Expo vásárigazgatója elmondta, az idei vásáron 17 ezer négyzetméteren állítanak ki a termelők, összességében 300 kiállító vesz részt az eseményen.

A vásárigazgató kiemelte, nagyon fontosnak tartja a cégek nagy része, hogy visszajárjon Debrecenbe, jó piactérnek vélik a várost, leginkább az elhelyezkedése miatt. A régiónak komoly agarárvonzás ereje van, a szarvasmarha, a juhállomány nagy része, az almatermés kétharmada itt lelhető fel. Vaszkó László kiemelte, hogy az expó sikere, fejlődése a piac által vezérelt, leginkább ettől függ.

A vásárigazgató hangsúlyozta, évek óta kiegyensúlyozott az esemény kínálata. A legnagyobb területet a gépekkel érkező kiállítók foglalnak el, szabad szemmel is jól látható lesz, mekkorát fejlődik ez az ágazat, de szerinte komoly szektora az expónak az élelmiszeripar is: az ágazat a korábbi évekhez viszonyítva egyre nagyobb teret kíván magának, idén is megtöltik a sportcsarnokot és a mögötte lévő sátrat is.

Vaszkó László elmondta, a hagyomány és az innováció egyaránt megjelenik a mostani eseményen is. Hozzátette: a hagyomány ápolása mellett a korszerű technikákkal is meg lehet ismerkedni, így például az is kiderül, hogyan lehet környezetkímélő módon, vegyszerek alkalmazása nélkül egészséges termékeket előállítani.

Kiemelt figyelmet kap a zöldség és gyümölcs ágazat is, ezzel kapcsolatban a vásárigazgató elmondta, ebben az évben az ágazat munkaerőproblémai kapnak nagy hangsúlyt, a szakmai konferencián elhangzik az is: ki, hogyan és milyen módszerekkel tudja megtartani, fejleszeni a munkaerőbázisát, mennyire lehet egyáltalán gépesíteni a munkákat. Hozzátette, egy almáskertbe sok szakképzett munkaerőre van szükség, lehet, hogy már ezeknek a dolgozóknak a kezében eldől, milyen lesz az almatermés. A szarvasmarhatenyésztéssel is foglalkoznak majd a legmagasabb szinten a szakemberek, egy amerikai szaktanácsadó az amerikai húsmarha harminc évét mutatja be. Ezen kívül egy francia előadó foglalkozik a borjúneveléssel, a tejkitermelés kérdésével, egy román előadó pedig alternatív takarmányozási lehetőségekről, a természetben fellelhető, önmaguktól antioxidáns növényekről fog beszélni.

Vaszkó László megjegyezte, a Farmer Expo jellegzetessége az, hogy az agráriumot népszerűsíti a debreceniek között, ennek érdekében lesz fejési bemutató a gyerekeknek, nyúlsimogató, lovas programok és a különböző állafajok gondozási lehetőségeivel is megismerkedhetnek majd a legkisebb látogatók is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!