2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mostantól hármasával érkezhetnek a gázszámlákForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-06 14:50:49
Címkék: Bihari hírek
2017. októberétől a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója egy borítékban egyszerre akár több havi részszámlát küld. Ez azon mérővel rendelkező földgázfogyasztókra vonatkozik, akik nem diktálnak, hanem korábbi éves fogyasztásuk alapján készített részszámlát kapnak. A számlák értéke, illetve befizetési határideje változatlan marad. A társaság indoklása szerint a Nemzeti Közművek a környezeti szempontokra tekintettel, a takarékosság jegyében változtat eddigi gyakorlatán.

A Nemzeti Közművek októbertől egy borítékban három havi részszámlát fog küldeni a mérővel rendelkező gázfogyasztók számára, akik éves fogyasztásuk alapján készített részszámlát kapnak. Az éves elszámoló számla továbbra is önállóan érkezik majd. A bevezetési időszakban - attól függően, hogy a fogyasztó melyik hónapban kap éves elszámoló számlát - ennél kevesebb számla is lehet a borítékban.

Más változások is életbe lépnek a közeljövőben, a fogyasztók ugyanis mostanában kapják kézhez utoljára a régi arculattal rendelkező számlákat. Novembertől a Nemzeti Közművek új, egységes márka bevezetésével a fogyasztók számláikat is az egységes arculati elemekkel ellátva kapják kézhez. A számla tartalmában nem lesz változás. Pontosan olyan papírszámlák érkeznek, amelyeket a fogyasztók eddig a szolgáltatótól kaptak, tehát a változás csak annyi, hogy az eddig havonta kapott boríték helyett, három havonta kapnak papír alapú számlát. Ugyanakkor a Nemzeti Közművek fogyasztói számára továbbra is elérhető az elektronikus számla szolgáltatás.

Az állami közműszolgáltató emellett minden fogyasztója fokozott figyelmét kéri abban, hogy mindig azt a számlaösszeget fizessék ki először, amelynek a leghamarabb esedékes a befizetési határideje. Az egy borítékban lévő csekkek jobb felső sarkában sorszámmal tudják a fogyasztók beazonosítani az aktuális számlát. A földgázszámlák egyidejű, egy borítékban érkezése nem befolyásolja a csoportos beszedéssel történő, automatikus befizetést. Hónapról hónapra az adott gázszámlán szereplő fizetési határidő napján terheli a szolgáltató a bankszámlát.



Az állami közműszolgáltató által bejelentett változás kétségtelenül jó irányba tett lépés, amely a fenntarthatóbb gazdálkodást szolgálja, ugyanakkor felvet néhány kérdést. Mert noha az intézkedéssel a szolgáltató fogyasztónként és évente átlagosan nyolc darab papírborítékot megtakarít, ugyanakkor nem kizárt, hogy a fogyasztókat kisebb-nagyobb mértékben megzavarhatja a változás. A legnagyobb kockázati faktort a számlák sorrendben történő befizetése jelentheti, amely életszerű veszélynek tűnik az átalányt, vagyis a havonta egyenlő összegű számlákat fizető ügyfélkör számára, különösen azoknak, akik eddig nem nézték át rendszeresen a számlalevelet. Nem mindegy ugyanis, hogy a három egyforma összegre kiállított számla közül melyiket meddig fizetik be, ez pedig praktikus szempontból egyértelműen problémás lehet. Amennyiben az ügyfél az adott számlát nem fizeti be határidőre, akkor pedig jöhetnek a fizetési emlékeztetők, nyilván papírborítékban - és a tévesztés esélyének növekedésével vélhetően a kiküldött felszólítások száma is emelkedhet.

A további előrelépési lehetőséget egyértelműen a fogyasztók elektromos számla szolgáltatás felé való terelése jelenti. Ez a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatójánál már élő gyakorlat, a társaság ugyanis közel 2 éve rendszeresen ösztönzi fogyasztóit arra, hogy a papírmentes, elektronikus számlázási módot válasszák, az év eleje óta pedig folyamatosak a témával kapcsolatos kampányaik. A napokban indult újra, "E-gázszámla regisztrációja most 1 millió forintot érhet " című kampányuk, amellyel a fogyasztók az 1 millió forintos fődíjat, vagy a 30 darab 50 000 forintos gázdíjjóváírás egyikét nyerhetik meg. Ezen kívül a regisztrálók garantált 1000 forintos jóváírást is kapnak. A társaság tájékoztatása szerint idén egy olyan újítást is bevezettek, amellyel az ügyfeleknek arra is volt lehetőségük, hogy e-mailben kapják meg számláikat, tehát az online ügyfélszolgálati oldalon sem kell regisztrálniuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!