2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nyakunkon a választás: túl magas nyugdíjemelés jöhet 2018-banForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-09 18:45:30
Címkék: Bihari hírek
A többletet szerencsére nem kell visszafizetni.

Kitart a 3 százalékos nyugdíjemelés mellett a kormány, még úgy is, hogy a Magyar Nemzeti Bank ennél alacsonyabb inflációt jósol 2018-ra, márpedig a nyugdíjemelés alapja elvileg a pénzromlás mértéke – írja az Mfor. A portál emlékeztet: a jegybank legfrissebb prognózisában 2,5 százalékot jelez előre, míg a nyár elején – a költségvetés elfogadásakor – 2,8 százalékot várt.

Ehhez képest a jövő évi költségvetést 3 százalékos inflációval kalkulálták. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig az Mfor kérdésére megerősítette: ezen nem is kívánnak változtatni.

Egy évvel ezelőtt a kormány minden elemzői jóslatot cáfolva alultervezte az inflációt – és a nyugdíjemelést is. A mindössze 0,9 százalékos emelést végül az év végén toldották ki, így növekedhettek 1,6 százalékkal a nyugdíjak, amit szintén alultervezettnek ítéltek. Ez be is igazolódott, így novemberben jelentős visszamenőleges emelésre számíthatnak a nyugdíjasok. Jó hír, hogy ha a nyugdíjemelés szintje meghaladja az infláció valós mértékét, akkor az ellátásra jogosultaknak nem kell visszafizetniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!