2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Európában keresett a magyar fűszerpaprika az élelmiszergyártásbanForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-11 17:31:14
Címkék: Bihari hírek
Magyar és német snack gyárak mellett, francia, holland és cseh üzemekbe is kerül a hazai fűszerpaprikákból, de az ezeken a helyeken gyártott rágcsálnivalókat Oroszországban és az Egyesült Államokban is forgalmazzák. A magyarországi paprikaőrlemény nagyjából hetede kerül külföldre, és nagyjából Európa felére igaz az, hogy társasági összejöveteleken vagy épp otthoni filmnézés közben, itthon termet paprikából készült fűszerrel ízesített sós nassolnivalót fogyasztanak.

A Chio és Pom Bär márkák termékeit gyártó Intersnack a magyar fűszerpaprika egyik legnagyobb exportálója. Idén mintegy 200 tonnát vásárolnak fel az őrleményből, hogy az a kontinens számos gyárába szállítva, a készülő snackek, ropik, bundázott mogyorók egyik legfontosabb ízesítője legyen.

A német snackkedvelők a magyar fűszerpaprikára esküsznek

A Magyarországon gyártott és külföldre szállított fűszerpaprika egyik legnagyobb felvevőpiaca Németország. Az ottani snackpiac vezető termékének számító burgonyachips – a Funny Frisch Ungarisch – fűszerkeverékébe is magyar paprika kerül.

Ezt várják el ugyanis a nagy vásárlóerővel rendelkező német piac snackfogyasztói.

Európában szeretik a magyar fűszerpaprika zamatát, amely a legnépszerűbb termékeknél használt fűszerkeverékek alapja.

Tiszta minőség

Magyarországon évente nagyjából 3500 tonna paprikaőrlemény készül, és ebből 500 tonnát külföldön hasznosítanak. Az Intersnacknél úgy látják,a külföldi, elsősorban a német fogyasztók, kifejezetten a magyar paprikát keresik és értékelik más hasonló termékek mellett.

A vállalatnál úgy vélik, a magyar vásárlók talán sokszor nem is tudják, mennyire értékes az itt termett paprikából készülő őrlemény. Aromája és ízesítő képessége a cég szakemberei szerint
felülmúlja az import termékekét, és toxikológiai szempontból is a legtisztábbnak számít.

A snacktermékek ízesítéséhez is sok magyar fűszerpaprikát használnak a külföldi gyártók
Forrás: Táfelspicc

A német és magyar gyártáson túl, más országok gyártósorain is használják a paprikát. Győrben a sóspálcikákat, Hollandiában pedig a különféle bundázott mogyorókat ízesítik azzal. A termékeket gyártás után mintegy 13 országba szállítják.

Így azokból Bulgária, Szlovénia, az USA és Oroszország boltjainak polcaira is kerülnek.

Emlékezetes, Magyarországon 2004-ben söpört végig az úgynevezett paprikabotrány, miután kiderült, hogy a Dél-Amerikából, Dél-Afrikából és Spanyolországból importált őrleményekben található, rákkeltő anyagokból jutott a hazai őrlemény felhasználásával készülő termékekbe. Egyes gyártók az előállítás során gyakran összekeverték a más forrásból származó őrleményeket. Ám a csomagoláson nem minden esetben tüntették fel, más országból származó alapanyagot is tartalmaz a magyar pirospaprikaként, vagy azt tartalmazó fűszerkeverékként forgalomba hozott termék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!