2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Így spórolhat meg milliós összeget lakásvásárlásnálForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2017-10-17 20:21:10
Címkék: Bihari hírek
Sokat egyszerűsíthet az ingatlanvásárlás folyamatán az, ha abban olyanok segítenek, akik az adott területen megfelelő tapasztalattal bírnak, és tisztában vannak a hivatali eljárásrendekkel is. A banki hitelügyintézőkön, az ügyvédeken, de még a most már kötelező energetikai tanúsítvány költségén is sokat lehet spórolni, ha mindezekben egy felkészült ingatlanos segíti a vásárlót.

Komolyabb összegek is megtakaríthatók a járulékos költségeken akkor, ha van olyan felkészült ingatlanos szakember a környezetünkben, aki segíti a vevőt a vásárlási folyamat lépéseiben – állítja a GDN ingatlanközvetítő alapítója, Gadanecz Zoltán. A jó szándékú ismerősök javaslatai sokszor csak indokolatlanul túlbonyolítják a szerződéseket, az ügyintézés menetét. A tapasztalt ingatlanszakértő vagy ingatlanreferens időben és pénzben is sokat tud spórolni ügyfelének.

Ügyvéden és hitelköltségen is sokszázezret lehet bukni

 

Sok ingatlanvásárlónak van korábban már bevált, megbízhatónak tartott ügyvédismerőse. Kézenfekvőnek tűnik, hogy ha adásvételi szerződés megkötésére kerül a sor, a vevő az ismerős jogászt kéri fel a szerződés előkészítésre és – jellemzően –a földhivatali ügyintézésre is.

Az ügyvédi megbízhatóság természetesen nagyon fontos egy ingatlanvásárlásnál. Ám előfordulhat, hogy a vásárló jóval kisebb ügyvédi költséggel is megúszhatja a szerződéssel kapcsolatos feladatokat, ha meghallgatja a közvetítő javaslatát.
A profi, ügyfelei érdekeit szem előtt tartó ingatlanirodák ugyanis általában évek óta ugyanazokkal a megbízható ügyvédi irodákkal dolgoznak együtt, akiket kedvező tapasztalataik miatt, bátran ajánlhatnak azoknak, akik rajtuk keresztül vásárolják meg új otthonukat. Általános tapasztalat az, hogy
ezek az irodák a megszokottnál kedvezőbb áron vállalják az adásvételi szerződés elkészítését és a földhivatali ügyintézést,
mint az a jogász, amelyet a vevő maga választ. Természetesen az ügyfélnek jogában áll eldönteni, melyik iroda képviselje őt és érdekeit a vásárlási folyamatban, de az ingatlanos ajánlatát még akkor is érdemes meghallgatni, ha ügyeit korábban mindig ugyanazzal az irodával intézte.

Jóval kevesebből is megúszható az ügyvédi költség, ha a vevő nem ragaszkodik saját választásához
Forrás: Thinkstock

Hasonló a helyzet a pénzügyi ügyintézőkkel. Számos hitelügyintéző csak adott pénzintézet ajánlatait ismeri, így nem tud az ügyfél számára teljes képet mutatni arról, milyen lehetőségek közül választhat hitelfelvétele során. Sokan ilyenkor elfogadják az első ajánlatot, amelyet kapnak, ahelyett, hogy alaposan tájékozódnának valamennyi pénzintézet kínálatáról.

Egy rosszul megválasztott hitellel, akár többszázezer, de akár milliós összeggel is többet kell visszafizetni a futamidő végére,
mint ugyanarra a hitelösszegre egy másik pénzintézet folyósítása esetén. Van, hogy erre csak évekkel később döbbennek rá az ügyfelek.

Az ingatlanszakértők jelentős része tud ajánlani olyan hitelügyintézőt, aki ismeri a teljes pénzintézeti kínálatot, és képes és hajlandó is segíteni ügyfelét abban, hogy a számára legjobb ajánlatot választhassa ki a palettáról.

Az energetikai tanúsítvány is kerülhet kevesebbe

Az adásvételi szerződés már nem érvényes és a földhivatal sem fogadja el az energetikai tanúsítvány száma nélkül. Az ingatlanos ezzel kapcsolatban is tud ajánlani ügyintézőt, akire hosszú távon lehet számítani.

Egészen nagy szórást lehet tapasztalni a tanúsítvány kiállítását végző cégek árai között.
Mivel az energetikai tanúsítvány megszerzése az eladó feladata (noha van arra a mód, hogy a vevő bonyolítsa le, költségét levonva a vételárból), ezért az eladónak úgy érdemes szakembert választania, hogy az az eladási folyamatot ne akassza meg, ne befolyásoljon semmilyen további ügyintézést.

A lakásvásárlás kötelező eleme az energetikai tanúsítvány
Forrás: Origo

Ennek egyik módja lehet, hogy megpróbál utána járni, milyen irodák szokták a tanúsítványokat kiadni a környéken. Van arra példa, hogy amennyiben a tanúsítást végző szakember több, a környékben lévő lakásban is elvégzi a felmérést az adott napon, akkor megspórolható például a kiszállási díj, amit egyébként felszámítanának az eladó részére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!