2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Még tovább kell robotolnia annak, aki első lakását venné megForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-11-19 17:21:24
Címkék: Bihari hírek
Csaknem másfél évvel többet kell dolgozni ahhoz, hogy az első lakásra való összejöjjön. Ezen legfeljebb a gyerekvállalás és a CSOK segíthet. De akkor meg nincs miből spórolni.

Előbb kilenc évről öt évre csökkent, majd fokozatosan 6,3 évre nőtt az első lakás vásárlásához szükséges jövedelemmegtakarítás időtartama az elmúlt évtizedben. A hitelezési feltételek javulása és a bővülő munkalehetőségek részben ellensúlyozták a lakásárak emelkedését, az első lakásukat vásárlók helyzete ezért mindent összevetve sokkal kedvezőbb, mint 2010-ben volt – állapította meg az FHB Lakásárindex legfrissebb elemzése alapján a VG.hu.

A 2011 óta rendszeresen elkészülő kiadványból kitűnik, hogy az első lakást vásárlók helyzetét legérzékletesebben mutató szám, miszerint hány évnyi nettó kereset egy tipikus lakás ára, az utóbbi másfél évtizedben az 5–9 év közötti ívet járta be. Jelenleg az alsó határhoz közeli értéken áll, a tavalyihoz képest enyhe romlást mutatva. A lakáspiaci drágulással ugyanis nem tudtak teljes mértékben lépést tartani az emelkedő jövedelmek, aminek hatására a lakásár-jövedelem aránya a tavalyi 6,3 évről 6,33 évre nőtt.

A tipikus lakáshoz, vagyis egy aktuális középáron megvásárolható ingatlanhoz a legrövidebb ideig a piac mélypontján kellett dolgozni, amikor 2013–14-ben elég volt ötévnyi nettó jövedelem a vételár előteremtéséhez. A munkanélküliség a 2010–13-as időszak 16-19 százalékáról az idei első fél évre 7,1 százalékra csökkent az első lakás vásárlása szempontjából leginkább érintett 20-30 éves korosztályban.

Csakhogy a lakásárak kilőttek, az első lakásukat vásárlók helyzete lényegében mégsem romlott, miután a helyzetüket meghatározó legfontosabb befolyásoló tényezők jelentősen javultak az utóbbi hét év során. A javuló munkalehetőségek mellett a bérek is növekedtek, bár a növekedés üteme némileg alatta maradt a lakásárak változásának. A magasabb infláció szintén nehezítette e potenciális vevőkör helyzetét.
A tavalyi első féléves 217-ről 295 milliárd forintra emelkedett a háztartásoknak nyújtott új lakáscélú forinthitelek szerződéses összege, miután a hitelek terhe tovább csökkent, és ez még kedvezőbb helyzetbe juttatta a hitellel lakást vásárlókat. Az első lakáshoz jutást befolyásoló öt tényező egyikeként sokat nyom a latban, hogy az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően az év második felében még alacsonyabb szinten mozog a THM, vagyis egyre olcsóbbak a lakáshitelek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!