2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kinyírná az EP a döner kebabotForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-11-30 16:08:19
Címkék: Bihari hírek
Bajba kerülhetnek a magyar gíroszhúsgyártók is.

Nem engedélyezné az Európai Parlament egyik szakbizottsága, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak – írja a Bild híre alapján a Portfolio. A portál emlékeztet: ha az EP plénuma követi a Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság szakvéleményét, az az európai dönergyártás végét jelentheti.

Az előre elkészített, gyorsfagyasztva tárolt dönerhúshoz azért adnak foszfátot, mert az segít a víz megkötésében, és összetartja a húst. Így a húsdarabok stabilabban állnak a nyárson, nem száradnak ki, és nem esnek szét.

Az Európai Bizottság nemrég úgy döntött, szabályozni fogja a foszfát használatát – ezt ugyanis több más húskészítménynél még megtették. A testület azonban nem tiltani akart, hanem a többi termékhez hasonlóan engedélyezni. Az EP bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására döntött a tiltásra vonatkozó ajánlás mellett, amit azzal indokoltak, hogy a foszfát szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

2014-ben az EP még engedélyezte a foszfát használatát más húskészítményekben, például a kolbászoknál vagy a füstölt termékeknél. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal sem emelt kifogást, véleményük szerint egy adag döner kebab 134 milligramm foszfátot tartalmaz, ami töredéke a 4200 milligrammos napi határértéknek.

A Bild adatai szerint az EU-ban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel. Ennek a legnagyobb része Németországban készül, de Magyarország is fontos szállítónak számít.

A döner fagyasztása ugyan nem feltétlenül része a muszlim vallási előírásoknak, az azonban igen, hogy az állatokat hogyan vágják le. Ezzel kapcsolatban az Európai Bíróság főtanácsnoka közölte ma indítványát egy belga ügyben. Jóllehet több ország (Dánia, Svédország, Szlovénia és 2019-től Belgium) tiltotta már be a halal vagy kóser vágást arra hivatkozva, az nem felel meg az uniós állatjóléti intézkedéseknek, a bíróság erre nem hivatkozik és nem is tesz rá javaslatot. Csupán azt mondaná ki, hogy az ilyen – kábítás nélkül végzett – vágásokat csak engedélyezett vágóhídon lehet végrehajtani.

Ennek azért van jelentősége, mivel az iszlám áldozati ünnep idején a hívő muszlimok levágnak egy állatot, ezt azonban sok esetben ideiglenes vágóhidakon végzik. A flamand jóléti miniszter azonban az uniós állatjóléti rendeletre hivatkozva megtagadta azt, hogy ilyen létesítményekre adjon ki engedélyeket, amit a helyi vallási szervezetek a vallásszabadság korlátozásaként értelmeztek. A főtanácsnok szerint az ügyben egyáltalán nem az állatok kábítás nélküli levágásának számos tagállamban teljes tilalmáról van szó, hanem a vágásokkal kapcsolatos uniós előírásokról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!