2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Kicsit gyorsult az inflációForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-10 14:13:17
Címkék: Bihari hírek
Novemberben két és fél százalékkal nőttek éves összevetésben a fogyasztói árak, ez lényegében megfelel piaci várakozásoknak. A kosárban kiugró mértékben emelkedett a tojás ára, ez viszont nem elég ahhoz, hogy a piaci várakozásokat módosítsa, ennek megfelelően megmaradhat a jegybank eddigi laza politikája. A középtávú inflációs cél elérését most is leghamarabb 2019-re várják a piaci szakértők.

– Novemberben a fogyasztói árak átlagosan két és fél százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt. – Az adat nem lephette meg a piacokat: az elemzői előrejelzések szokatlanul szűk sávban mozogtak, és a konszenzus is 2,6 százalék volt. Ami a maginflációt illeti, az 2,7 százalékon áll, vagyis nem változott az előző havi adathoz képest – értékelte az adatokat Virovácz Péter, az ING elemzője.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatokból kiemelte az élelmiszerek között a tojás havi összevetésben kiugró, csaknem húszszázalékos áremelkedését. Szintén emelkedett a háztartási energián belül a palackos gáz és a tűzifa ára októberhez képest, valamint az üzemanyagok ára is feljebb ment. A tojás drágulása megfelel a korábbi előrejelzéseknek, mivel több, a csirkeállományokat ritkító fertőzés miatt szűkült a kínálat.

Jobbágy Sándor, a CIB elemzője szerint az év utolsó két hónapja is hasonló inflációs képet mutathat majd, így az éves átlagos infláció 2,3-2,4 százalék közelében alakulhat. A CIB előrejelzése nagyjából megfelel a piaci átlagnak, a legtöbb értékelés két és fél százalék körülire becsüli az éves értéket. Ennek fényében jelenleg nem várható nagy váltás a jegybanktól.

– A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának laza irányultsága véleményünk szerint továbbra sem változik. A három hónapos bankközi kamat további kisebb csökkenésére látunk még teret az elkövetkező időszakban, és 2019–2020 fordulója előtt nem várjuk a kamatszintek normalizálódását – írta értékelésében Nyeste Orsolya, az Erste elemzője. Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője sem várja, hogy az MNB háromszázalékos középtávú inflációs célja elérhető lenne 2019 előtt. Előrejelzése alapján 2018 első negyedévét követően várható egy megugrás, amivel ideiglenesen három százalék körüli szintre kerülhet a mutató, de a jövő év végére újból az idei, éves 2,5 százalékra süllyedhet vissza a ráta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!