2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Titokzatos légigyakorlat Ferihegy felettForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-19 09:11:56
Izrael budapesti nagykövete tagadja, hogy izraeli kémrepülõgépek repültek be szerdán a magyar légtérbe. A gépeket lefotózó szakértõ viszont továbbra is állítja: a típust az izraeli hadseregben elektronikus felderítésre rendszeresítették.

Az ügyben a miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el. Kiderült: a gépek repüléséhez a közlekedési hatóság adott engedélyt, de csak annyit tudni: valamit gyakoroltak a magyar légtérben.

Zord Gábor amatõr repülõgép-szakértõ készített felvételeket a repülõkrõl szerdán, Ferihegyen. A gépek, a lajstromjel szerint, az izraeli légierõ kötelékébe tartoznak. A két repülõ megközelítette a repülõteret, de nem szálltak le, átstartoltak, azaz továbbrepültek. A miniszterelnök az ügyben azonnal tájékoztatást kért az érintett tárcák vezetõitõl.

Kiderült: a gépek Törökországon és Bulgárián is átrepültek, majd Románia felõl érkeztek Magyarországra. Miután beléptek az ország légterébe, egyre alacsonyabbra süllyedtek, Ferihegy elõtt már olyan alacsonyan szálltak, hogy könnyen le tudták õket fotózni. Aztán továbbrepültek.

A repüléshez a Nemzeti Közlekedési Hatóság adott engedélyt.

„A Külügyminisztériumon keresztül érkezett a szabályos kérelem a gyakorlórepüléshez, amit megadtunk, a gépek rendben végrehajtották a tervet” – mondta Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság alelnöke.

Hogy mit kerestek a magyar légtérben izraeli gépek, az közlekedési hatóság elnökhelyettese nem árulhatta el.

Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövete is csak annyit mondott: gyakorlórepülést hajtottak végre. Szerinte rutinfeladat volt, és már többször is volt ilyen gyakorlórepülés Magyarország felett.

A diplomata ugyanakkor tagadta, hogy a gépek felderítõ céllal repültek be az országba, és azt is, hogy akár mobiltelefonok lehallgatására is képes kémrepülõgépek voltak.

„Egy egész picike számot tudtam leolvasni a géprõl, interneten utánanéztem, eszerint a gépek az izraeli hadseregben elektronikus felderítésre vannak rendszeresítve” – mondta Zord Gábor repülõgép-szakértõ, a Magyar Nemzet újságírója.

Az izraeli hadügyminisztérium illetékese egyébként azt mondta a HVG kérdésére, hogy nem is kettõ, csak egy gép repült.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!