2024. június 1. Szombat, Tünde.
 
Ha elszakítják a gyereket a családjától, az esetek harmadában a szegénység az okForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-19 16:30:13
Címkék: Bihari hírek
Nem elég a gyerekvédelemmel foglalkozni, és csupán anyagi támogatással sem előzhető meg a családok szétszakítása – állapította meg az ombudsman.

Minden harmadik esetben a szegénység az oka annak, ha egy gyereket elszakítanak a családjától – állapította meg Székely László ombudsman.

A Társaság a Szabadságjogokért hívta fel a figyelmet az alapvető jogok biztosának elemzésére. E szerint a gyerekvédelemmel nem elég foglalkozni, összehangolt szociálpolitikai intézkedések is szükségesek a jogsértő helyzet megszüntetéséhez.

Az ombudsman megkeresésére válaszoló szakemberek jelezték, hogy csupán anyagi támogatással nem előzhetők meg a kiemelések. Komoly jelentősége van a családok együttműködési készségének és a települési önkormányzatok segítségének. Az alapellátásban dolgozók fontosnak tartják ezen túl például azt is, hogy a család felnőtt tagjai segítséget kapjanak piacképes szakma elsajátításához, hogy munkahelyek létesüljenek, a családok pedig életvezetési tanácsokat kapjanak.

A gyermekvédelmi törvény szerint az átmeneti gondozást a szülő kérheti, illetve a gyerek elhelyezése a szülő beleegyezésével történhet. Az átmeneti gondozás keretében a gyerek helyettes szülőnél, vagy gyermekek átmeneti otthonában – legfeljebb 12 hónapig – tartózkodhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!