2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Nagyon megugrottak a fizetések, ön is érzi a zsebén?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-20 20:40:08
Címkék: Bihari hírek
Jóval magasabbak a bérek, mint tavaly, mégis van ok a csalódásra. Itt vannak a legfrissebb mutatók.

2017. októberben a bruttó átlagkereset 295 800 forint volt, 12,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. 2017. január-októberben a bruttó átlagkereset 291 400 forint volt. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

„A mai adat némi csalódást hordoz, hiszen ezzel egy június óta tartó trend tört meg, vagyis azóta először csökkent 13 százalék alá a bérdinamika” – kommentálta a statisztikát Virovácz Péter, az ING elemzője. A nettó reálbérek viszont az év eddig eltelt időszakát tekintve 10,2 százalékos, soha nem látott mértékű emelkedést mutatnak. „A negatív meglepetést okozó lassuló bérnövekedés mögött egy teljesen egyszerű indok húzódik meg. A korábbi hónapokban látotthoz képest jelentősen mérséklődött a nem havi rendszerességű juttatások emelkedése. Az előző két hónapban mért 30-40 százalékos bővülés helyett októberben csupán 7 százalékot mért a KSH ebben a juttatási formában” – magyarázta Virovácz.

A legtöbbet a pénzügyesek, a legkevesebbet az egészségügyi dolgozók keresnek

2017. októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 295 800 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető.

2017. január–októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 291 400 forint volt. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (556 700 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (181 400 forint).

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 107 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8800, illetve 8500 forint.

A közszférában dolgozók könyvelhették el a legnagyobb bérnövekményt


„Szektoronként nézve a versenyszférában 12,7 százalékos bérnövekményt látunk, míg a közszférában 13,2 százalékos a dinamika. Összességében továbbra is elmondható, hogy az állami bérrendezések és a munkaerőhiány kettőse hajtja felfelé a béreket az év eleji minimálbéremelés mellett” mondja az elemző.

A munkaerő iránti keresletet tekintetében az intézményi statisztikák alapján 81,1 ezer fővel nőtt az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma éves összevetésben. Mindemellett ugyanakkor közel 48 ezer fővel, 155 ezerre csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Továbbra is jelentős tehát a munkaerőfelvétel a magyar gazdaságban.

„Összességében a munkaerőpiac, legyen szó akár a foglalkoztatásról, akár a bérkiáramlásról, egyértelmű pozitív hatást gyakorol a lakosság vagyoni helyzetére és vásárlási hajlandóságára, így az utolsó negyedévben tovább erősödhet a fogyasztás és a GDP-növekedése” érvel Virovácz.

Ennyit kaptak a családok

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 193 800 forint volt. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 201 600 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 305 400 forint volt, amely 12,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt.

A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,4 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,2 százalékkal emelkedett. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkereseteknél kisebb mértékben, 12,7 százalékkal nőttek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!