2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Még tarolnak a hagyományos süteményekForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-25 15:53:48
Címkék: Bihari hírek
A tojás és a tejtermékek drasztikus drágulása a sütemények árát is felfelé hajtja. A karácsony előtti időszakban csak néhány hazai cukrászda emelte az árait, ám a jövő év elejétől várhatóan több helyen is a korábbinál drágábban vásárolhatók majd meg az édességek. Az alapanyagok mellett a szakemberhiány is nehezíti az ágazat helyzetét.

Bár a legtöbb hazai cukrászdában még változatlan áron szerezhetik be a vásárlók az ünnepi menüt megkoronázó süteményeket, a jövő év elejétől drágulásra kell számítani.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja, az érdi Pataki cukrászda tulajdonosa lapunknak elmondta: az utóbbi időben jelentősen megnőtt az alapanyagok ára: drasztikus mértékben drágult a tojás, a tejtermékek, a vaj, valamint a legtöbb klasszikus édesség alapfűszere, a vaníliarúd is.

– Vannak olyan cukrászok, akik már most megemelték a termékeik árát, a legtöbben azonban a jövő év elejére hagyták a lépést – emelte ki. Az alapanyagárak mellett a munkaerőhiány is komoly nehézséget jelent a cukrászatoknak. Az éttermekhez hasonlóan a cukrászok sem találnak megfelelő szakembereket, sőt, Pataki Ádám szerint nem csak a jól képzett cukrászokból van hiány, gyakran semmilyen munkaerőt nem találnak. Pedig nagy szükség lenne a szakemberekre, mert karácsonyra sokan a cukrászdákból szerzik be az ünnepi édességeket.

Pataki Ádám szerint ilyenkor néhány napra koncentrálódik a forgalom. December elején a legtöbben az ajándékok beszerzésére fókuszálnak, ez az időszak csendesebben telik a cukrászdákban, ám ahogy közeledik december 24-e, úgy jelennek meg sorra a megrendelések. Karácsonykor jellemzően bejglit vásárolnak az emberek, de jól fogynak a torták és a klasszikus sütemények is.

Az érdi cukrászda az idén online rendszert indított, így a vásárlók otthonuk kényelméből tudják leadni a rendelésüket, ezzel is megkönnyítve a maguk és a cukrászda dolgát. Az egész éves forgalom egyébként arányosan oszlik el a szakember szerint, a december ebből a szempontból nem számít kiemelkedő időszaknak: a hónap eleji visszaesést az ünnepek előtti napok megemelkedett forgalma kompenzálja.

Pataki Ádámtól megtudtuk: bár az úgynevezett gasztroforradalom a cukrásziparon is végigsöpört, számos helyen megtalálhatók a külföldi minta alapján készülő újdonságok vagy az újragondolt klasszikus sütemények, a legtöbben még mindig a hagyományos édességeket keresik, a különböző alkalmakra pedig a klasszikus kerek tortákat vásárolják.

A Magyar élelmiszerkönyv az elmúlt években számos ponton szigorította a különböző cukrásztermékekre vonatkozó előírásokat. A lépések elsősorban a minőségi alapanyagokkal, hagyományos recept alapján dolgozó cukrászmesterek munkáját segítik. Míg korábban a hipermarketek polcain is ott sorakozhattak a dobostorták és a krémesek, ma már csak az eredeti recept szerint készült, valódi vajat, tejszínt, csokoládét tartalmazó édességek viselhetik ezt a nevet. A szigorítással a vásárlók dolga is könnyebbé vált, hiszen ma már mindenki tudhatja, hogy egy általában jóval olcsóbban, valamilyen fantázianéven kínált sütemény nem nyújtja ugyanazt az ízélményt, mint amilyet egy minőségi alapanyagokból készült, valódi dobostortától várhat az ember.

Ugyanez igaz a bejglikre is. Az előírások szerint a termék 40 százalékát a tölteléknek kell kitennie, ez egy 50 dekagrammos bejgli esetében 20 deka diót vagy mákot jelent. A dió pedig nem olcsó mulatság, nem beszélve az ízesítésre használt összetevőkről, a méztől a kandírozott narancsig.

Bár ma már ezer forint alatt is lehet kapni a boltokban diós tekercset, az íze azonban közel sem lesz olyan, mint egy drágább, de nagy gonddal elkészített, prémium terméké.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!