2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Vannak befektetései? Öt dolog, amiben ma még rendet vághat, ha jövőre nyerni akarForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-29 20:33:17
Címkék: Bihari hírek
Újévi fogadalmak helyett inkább nézze meg, hogyan állnak a befektetései. Aztán mehet virsliért, pezsgőért, kocsonyahúsért, lencséért.

Idén különösen megérte figyelemmel követni a befektetéseket, hiszen számos érdekességet hozott az év. Egyrészt tovább csökkent a kockázatmentesen elérhető kamat, így aki például halogatta az állampapír-vásárlást, már csak alacsonyabb kamat mellett tudott venni. Nagyobb izgalmakat tartogatott a részvénypiac, hiszen nemzetközi szinten is csúcsokat döntögetett, így egy kockázatvállalóbb befektető, akár egy részvényalappal is nagyot kaszálhatott.

Itt az év vége, amikor a saját befektetésekkel kapcsolatban megéri levonni a tanulságot, legyen szó akár állampapírokról, befektetési alapokról vagy részvényekről. A Bankmonitornak van néhány tippje is, hogy mire célszerű figyelni, mielőtt beköszöntene az új esztendő.

1. Nézze át a befektetéseit, és rendezze a sorokat!
Közhelyesen hangzik, de a befektetőnek érdemes megnéznie, hogy milyen értékpapírokkal rendelkezik, és az igazodik-e az elvárásaihoz, valamint a vállalt kockázathoz. Célszerű megnéznie, hogy papírjai milyen teljesítményt nyújtottak. A rövid távú hozamok mellett elsősorban a hosszú távú hozam árul el többet a tényleges teljesítményről. Érdemes utánamenni a befektetéssel kapcsolatosan elérhető információknak, híreknek és számolni a jövőbeli kilátásokkal is. Át kell átgondolni, hogy továbbra is olyan vonzó-e egy adott befektetést, mint a megvásárlás pillanatában. Ez alapján célszerű a gyengén teljesítő, vagy veszteséges papírok sorsát is megfontolni, és ha nincs bennük potenciál, túl kell lépni és máshol befektetni.

2. Mérje a befektetések teljesítményét! Nem csak az a lényeg, hogy abszolút értelemben milyen hozamot nyújt egy befektetés, hanem ezt valamihez viszonyítani is szükséges. Alapvető elvárás, hogy legalább az infláció szintjét megugorjuk, ugyanakkor a kockázatosabb befektetéseknél az állampapírok vagy egy részvényindex teljesítményét meghaladó hozam a cél (például MAX, BUX).

3. Biztosítsa be magát a bizonytalan jövő ellen!
Az optimális ki- és beszállási időpontot nem lehet eltalálni, de azért érdemes gondolni a jövőre is. Részvénykitettség esetén, a csúcson lévő piac miatt mindenképp meg kell fontolni, mit lehet tenni. A befektető például visszavehet a rizikóból, vagy átsúlyozhat például olyan befektetésbe, ami még kedvezőtlen piaci környezetben is képes pozitív hozamot felmutatni. Például az abszolút hozamú alapok pontosan ezt tudják biztosítani.

4. Az adózási szempontokat se hanyagolja el!
Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek közé tartozó befektetések (legfőképpen részvény) esetén az ún. átkötést is meg lehet ejteni az év végéig. Ennek az a lényege, hogy megtörténik a veszteséges befektetés eladása, majd a visszavásárlása is. A realizált veszteséget pedig szembe lehet állítani a nyereségekkel, amivel lejjebb faragható a fizetendő adókötelezettség. Ráadásul az év végéig még gond nélkül nyitható egy Tartós Befektetési Számla is, amivel az adózási kötelezettség csökkenthető, és a 0. gyűjtőév is megúszható. Kifejezetten időskorra tervezve, egy nyugdíjcélú megtakarítás is jól jöhet, hiszen itt 20%-os adójóváírás is jár a megtakarítás után.

5. Ne szaporítsa feleslegesen a költségeket! Nemcsak a befektetések hozamára, hanem a költségekre is különösen érzékenynek kell lenni az alacsony elérhető hozamok miatt. Az egyes szolgáltatók díjszabása alapján éves szinten akár a hozam 0,5-1%-a is elmehet az értékpapírszámla fenntartására. Mondani sem kell, hogy ez egy állampapírnál igazán nagy érvágás, de még egy magasabb hozampotenciálú befektetési alap mellett is fájdalmas. Érdemes törekedni egy minél olcsóbb szolgáltató kiválasztására (állampapírnál a Magyar Államkincstár, befektetési alapnál az online szolgáltatók), természetesen a járulékos költségek figyelembevételével (utalás, pénzkivétel)!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!