2024. május 22. Szerda, Júlia, Rita.
 
Hatezer milliárd forintnyi aranyat dobtunk a szemétreForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-02 18:35:20
Címkék: Bihari hírek
Elképesztő mennyiségű értékes nyersanyag megy veszendőbe az elektronikus eszközök hulladékával – ismerteti  az ENSZ mellett működő szakmai szervezet, a The Global E-Waste Monitor 2017 című tanulmánya. A jelentés összeállítói arra hívják fel a figyelmet, a szemétbe kerülő e-hulladék mennyisége évről évre oly mértékben nő, hogy azzal az újrahasznosítás volumene nem tud lépést tartani.

Hatalmas értéket képviselnek azok a nyersanyagok – többségében ritka, illetve értékes nemesfémek –, amelyek a leselejtezett elektronikus eszközökkel kerülnek a szemétbe. A Nemzetközi Távközlési Egyesület publikálta jelentés szerint 2016-ban mintegy 45 millió tonnányi e-hulladék keletkezett világszerte. A kidobott elektronikus eszközökkel csak aranyból 500 tonna landolt a szeméttelepeken.
Milliárdos értékben kerülnek szemétre az értékes nyersanyagok az e-hulladékkalForrás: AFP/Martin Bureau

Növekszik az elektronikus szemétdomb

Európa ebből több mint 12 millió tonnát produkált. Tavaly egyébként 8 százalékkal nőtt a kidobott számítógépek, tévék, háztartási gépek száma a megelőző évhez képest.
Egyes számítások szerint a következő három év 17 százalékos „szemétgyarapodását" hozza a korszerű elektronikus eszközöknek.

2016-ban csak mobiltelefonokból 435 ezer tonnányi hulladék jött össze. Ez önmagában 9,4 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forint) értékben hordoz visszanyerhető és újrafelhasználható nyersanyagokat.

Döbbenetes fémpazarlás zajlik

A már létrejött és az évente keletkező hatalmas mennyiségű high-tech hulladék azért is érdemel figyelmet, mert azzal együtt komoly értékben kerül a szemétre a gyártásnál felhasznált fémfajtákból is. Amelyek kitermelése illetve bányászata általában nem olcsó, és a bolygó csak korlátozott tartalékokkal rendelkezik a legtöbből.

A 2016-os évet értékelő jelentés szerint, csak aranyból 500 tonna került a szemétbe, amelynek értéke nagyjából 20 milliárd euró lehet.
A legnagyobb értéket utána a műanyagok képviselik, majd ezt követik a további értékes fémek. Rézből 9,5 milliárd euró, alumíniumból és vasból 3,6, palládiumból 3,4, ezüstből pedig majdnem 1 milliárd eurónyi értékben dobtak a szemétre a leselejtezett eszközökkel együtt.

A jelentés szerint tavaly a szemétben heverő, általában ritka nyersanyagok összesített értéke megközelítette az 55 milliárd eurót, azaz a 17 ezer milliárd forintot.

Ez több, mint Magyarország éves bruttó nemzeti össztermékének a fele.
A gyártásnál használt értékes fémek jelentős része újrahasznosítható lenne az elektronikus eszközökbenForrás: © Fred Dott /

A jelentés megállapítja azt is, hogy a keletkezett e-hulladék mennyisége egyenértékű 4500 Eiffel-torony súlyával.
Ennél a szemléltetésnél azonban vélhetően fontosabb, hogy a becslések szerint, 2021-re 52 millió tonna fölé nőhet az évente keletkező e-hulladék globális nagysága, holott ennek jelentős része újrahasznosítható lenne, ha ahhoz rendelkezésre állnának a megfelelő kapacitások.
Most viszont csak a keletkező hight-tech szemét 20 százalékáról jelenthető ki biztosan, hogy dokumentált módon újrahasznosul. A nagyobb hányad a szeméthegyeket növeli, értékesítésre kerül vagy ellenőrizetlen módon valósul meg a kezelése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!