2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Még nem robban a nyugdíjbomba, de már sokan számolgathatnakForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-09 20:22:36
Címkék: Bihari hírek
Eddig természetes volt, hogy aki elérte a korhatárt, az nyugdíjat is kaphatott, de már egyre többeknek okoz problémát, hogy meglegyen a megfelelő szolgálati idejük.

Idén azok mehetnek öregségi nyugdíjba, akik 1954-ben születtek: ők legkorábban a 63. születésnapjuk után fél évvel és egy nappal szerezhetnek jogosultságot. Vagyis például aki 1954. december 1-jén született, annak a nyugdíjjogosultságát legkorábban 2018. június 2-ától lehet majd megállapítani. De ez nem elég – írta az Adózóna.

Ahhoz ugyanis, hogy valaki öregségi teljes nyugdíjat kapjon, arra is szükség van, hogy legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezzen. Valamint azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem állhat. Ha nincs meg a 20 év szolgálati idő, de a 15 éves időszakot már elérte, akkor öregségi résznyugdíjat lehet megállapítani.

A vállalkozók esetében viszont nem kell megszüntetni vagy szüneteltetni a vállalkozást: a biztosítási jogviszony megszűnése napjának azt a napot megelőző napot kell tekinteni, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják. További részleteket a szabályozásról az Adózóna cikkében olvashatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!