2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Jobban állunk gyógyszerészekkel, mint a németekForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-13 20:00:38
Címkék: Bihari hírek
Sokkal több gyógyszerész közül válogathatnak a magyarok, mint a németek vagy az osztrákok. Európai összehasonlításban így is kevesen vannak a mi gyógyszerészeink.

Könnyebben találnak gyógyszerészt a magyarok, mint néhány gazdagabb nyugati ország lakói. Az Eurostat úgy számol: 100 ezer lakosra nálunk 72 gyógyszerész jut, míg például Németországban 64, Dániában 51, Hollandiában pedig mindössze 21 ez a szám. A mi adatunk jól illeszkedik Közép-Európa többi országa közé: alig kevesebb a lengyelekénél, pontosan ugyanannyi, mint a horvátoknál, és mindössze eggyel magasabb, mint Ausztriában vagy Szlovákiában.

Az unió statisztikai hivatala azt mérte, hogy hány olyan gyógyszerész van az adott országban 100 ezer lakosonként, aki jelenleg is aktív. Vagyis még csak azt sem lehet mondani, hogy azért magasabb a szám nálunk, mint a németeknél, mert annyi magyar gyógyszerész megy ki nyugatra.

De így is csak az uniós lista utolsó harmadában vagyunk. A legtöbb gyógyszerész közül a máltaiak válogathatnak – igaz, ők nincsenek túl sokan. A listán a belgák és a spanyolok követik őket, míg a régiónkból épp a két legszegényebb államban, Romániában és Bulgáriában döntöttek úgy a legtöbben, hogy megéri ezt a szakmát választaniuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!